Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u petak kako se Vlada ponaša kao “bolesnik u komi na bolesničkoj postelji”, da njezini čelnici međusobno ne razgovaraju niti se dogovaraju, posljedica čega je da je prošlog mjeseca od osam sjednica telefonski odradila njih pet, zbog čega je vladajuće pozvala da daju priliku “onima koji žele dobrobit Hrvatskoj”.

“Vlada radi na način da se ne žele ni vidjeti, a kada su i prisiljeni da se vide dva potpredsjednika okreću glavu jedan od drugoga”, kazala je Mrak Taritaš nakon stanke koju je zatražila u Saboru, istaknuvši da “ne može biti rezultata ako se međusobno ne razgovara ni dogovara”.

Za odnos Vlade i Sabora rekla je da funkcionira kao sustav spojenih posuda, pa onoliko koliko Vlada radi toliko radi i Sabor – ovaj tjedan od 60-tak točaka 13 su prijedlozi s Vlade, a ostalo prijedlozi klubova i izvješća. “To nije dobro. U prethodnoj vladi sam mislila da treba raditi bolje i više, ali kada ovo vidim mogu reći samo pohvale na ono što smo radili”, poručila je.

“Bolesnik je u komi na bolesničkoj postelji, sve blinka na crveno, obitelj se sprema, treba staviti iznad bolesničke postelje natpis – ne oživljavati ono što se oživjeti ne može”, naglasila je HNS-ova zastupnica, pozivajući vladajuće da daju priliku “onima koji su spremni i žele dobrobit ovoj Hrvatskoj’.

Manjinski zastupnik Šandor Juhas upozorio je na izvješće Savjetodavnog odbora Vijeća Europe o provedbi Konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, u kojem se, tvrdi, hvali postojeći dobar zakonski okvir za nacionalne manjine, no i primjećuje da se ti zakoni često ne provode operativno na razini jedinica lokalne samouprave. U izvješću se, kaže, zamjera nedovoljno zaposlenih pripadnika manjina u državnim službama, pa tako i u pravosuđu.

“Odbor zamjera i to što se negdje ne poštuje pravo manjina na jezik i pismo”, rekao je i dodao kako taj Odbor upozorava na rast govora mržnje u hrvatskom društvu, te dominaciju antimanjinske retorike zbog čega neki odustaju od traženja svojih prava.

Komentiraj