Borna Filic/PIXSELL

MRAK TARITAŠ Potpisivanje sporazuma s SDP-om idući tjedan

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu, Anka Mrak Taritaš, izjavila je u subotu kako se očekuje da će sporazum HNS-a i SDP-a o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore u Zagrebu biti potpisan sredinom idućeg tjedna.

“Pregovori su završili, ali trebaju ih još potvrditi stranačka tijela SDP-a i HNS-a”, rekla je Mrak Taritaš, predsjednica Gradske organizacije HNS-a i saborska zastupnica prilikom tradicionalne dodjele sadnica trešanja na Trešnjevačkom placu.

Mrak Taritaš smatra kako pregovori nisu predugo trajali, nego je “predugo 17 godina Milana Bandića u Zagrebu”. “Bandić je sam rekao da je umoran, prema tome ovdje mu je završio rok trajanja, sada je važno da vratimo grad građanima”, istaknula je.

Smatra da će predstojeći izbori biti apsolutni referendum za promjene, “da konačno Grad Zagreb vratimo građanima u svim mjesnim četvrtima i mjesnim odborima”.

Po njezinim riječima, to je bila i suština pregovora s SDP-om, u kojima se dogovaralo o upravljanju gradom, programima i projektima u koje će se “krenuti čim dobiju priliku za to”. “Isključivo nam je bila važna korist građana”, dodala je.

Upitana hoće li HNS naknadno potpisati deklaraciju kako je to ranije tražio SDP, Mrak Taritaš je ustvrdila da, ne treba ništa formalno potpisivati kada su tu dva partnera u dobroj vjeri i s dobrim namjerama.

“Nema potrebe da bilo tko bilo kome nešto uvjetuje, naš je zajednički nazivnik referendum i da vratimo Zagreb građanima. Ako se oko toga dogovorimo, možemo se dogovoriti oko svega drugoga”, ustvrdila je.

Dodala je da je tema pregovora bila otvoreno, javno i transparentno upravljanje gradom. “Sporazum će imati anekse, svi program koji su usvojeni morat će se i provesti, to je najvažnije”, napomenula je.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je izvijestio da je u oko 80 posto lokalnih organizacija već postignut dogovor s SDP-om, a tamo gdje nije vjerojatna je postizborna suradnja.

“Broj mjesta u skupštini nam nije u fokusu, interes je da odmah krenemo u realizaciju programa i rješenja u prometu, otpadu, obrazovanju i da postanemo grad i politika koja nema egotrip, već da otvorimo vrata svakom pametnom čovjeku koji može donijeti doprinos”, istaknuo je.

Čelnici HNS-a izjave su dali nakon što su građanima podijelili sadnice trešanja, u akciji te stranke koja se ove godine održava 17. put, pod sloganom “Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta”, a s ciljem borbe protiv betonizacije Trešnjevke, kako bi se vratio barem dio od deset tisuća stabala koliko ih je, prema zapisima Tina Ujevića, bilo na području nekadašnje općine Trešnjevka.

Od početka akcije HNS je podijelio više od tri tisuće sadnica, a u subotu još dvjestotinjak.

Komentiraj