MRAK TARITAŠ ‘Odluka iz mog mandata spriječila devastaciju Zagreba’

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u utorak da je zahvaljujući odluci donesenoj u njezinom mandatu, po kojoj se za zagrebački GUP mora ishoditi suglasnost nadležnog Ministarstva, spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a.

„Danas sam apsolutno sigurna u u odluku koja je donesena u mom mandatu da se za GUP Grada Zagreba mora ishoditi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja jer je zahvaljujući upravo toj odluci spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a”, napisala je na Facebooku Mrak Taritaš, saborska i gradska zastupnica kluba GLAS.

Takva obveza, dodala je Mrak Taritaš, uvrštena je u Zakon o prostornom uređenju iz razloga što odluke o izmjenama GUP-a Grada Zagreba utječu izravno na život milijun ljudi u Hrvatskoj. Napomenula je da se, osim za Grad Zagreb, na suglasnost ministarstvu podnose i prostorni planovi svih županija te općina i gradova u zaštićenom obalnom području.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nije u utorak dalo suglasnost na izmjenu zagrebačkog Generalnoga urbanističkog plana (GUP), što znači da o njemu sutra neće moći odlučivati zastupnici Gradske skupštine.

Izmjene zagrebačkog GUP-a , kojima se omogućuje realizacija “Zagrebačkog Manhattana”, našle su se na meti kritika gradskih oporbenih stranaka i struke.

Zagrebački gradonačelnik najavio je u utorak kasno poslijepodne na konferenciji za novinare da će sutra povući s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine prijedlog izmjena GUP-a jer je Ministarstvo graditeljstvo zatražilo dopunu.

Bandić je rekao da je bivša ministrica graditeljstva (Anka Mrak Taritaš) arbitrarno odlukom na grad Zagreb stavila ‘šapu’ jer je u zakon 2013. ugradila odredbu koja se odnosi samo na Zagreb. Stoga je taj zakon, po uzoru na ‘lex Agrokor’ nazvao ‘lex Zagreb’.

Komentiraj