DAVNE 1949. godine Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom, a 30 godina kasnije uvrštena su i na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Međutim UNESCO, na čiji su popis Plitvice dospjele uvrštene zbog svojih značajnih geoloških, ekoloških i bioloških procesa u razvoju vodenih i kopnenih sustava pri čemu su sedrene barijere proglašene iznimnom univerzalnom vrijednošću, je nedavno zaprijetio izbacivanjem Plitvica sa spomenutog popisa.

Do toga je došlo zahvaljujući masovnom turizmu budući da u posljednjih 20 godina brojka posjetitelja nezaustavljivo raste. Tako je 1996. godine park imao 238.401 posjetitelja, da bi lani imao čak 1,367.304 posjetitelja. Istovremeno rapidno raste i broj smještajnih kapaciteta na području Plitvica.

UNESCO upozorava

Alarm za uzbunu, odnosno vijest o UNESCO-ovom upozorenju došla je iz samog parka, koji od svibnja na čelu ima profesora geologije i geografije Anđelka Novosela. Dugogodišnji stručni suradnik na Plitvicama, a koji odnedavno obnaša dužnost v.d. ravnatelja Plitvica za

Komentiraj