Možemo: Zbog HDZ-a i Škore umjetnici će otići, jačat ćemo domove kulture

Jačanje domova kulture kako bi se poticala kreativnost i sudjelovanje građana jedna od zamisli Zeleno lijeve koalicije Možemo za poslijeizbornu obnovu kulture, koju su iz Možemo danas predstavili na konferenciji za novinare.

Presicu su održali pred zgradom ugašenog kina Europa u Zagrebu, koje je jedan od čelnika Možemo Tomislav Tomašević nazvao “primjerom devastacije kulture ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj.“

Možemo kulturi pridaje naročitu pažnju, jer su koaliciju stvorili mnogi umjetnici, a i na listama je mnogo radnica i radnika u kulturi, kazali su.

Jedan od njih je i glumac Vilim Matula, koji je ocijenio kako su i HDZ i SDP “marginalizirali i obesnažili kulturu”, i nikada je nisu vidjeli kao “polje društvenog razvoja”. Kultura je, prema Matuli, „temeljni prostor imaginiranja budućnosti, poboljšanja kvalitete života i stvaranja novih načina komunikacije, okupljanja, uključivanja i društvene kritike.“ S druge strane, HDZ i Domovinski pokret čistili bi kulturu “od svega što nije tradicijska kultura ili tržišno isplativa umjetnost”, a sve će to “doprinijeti novom egzodusu umjetnika”.

Marta Kiš upozorila je da je potres u ožujku, u kojem su oštećeni brojni prostori kulture, razotkrio razinu nebrige i višegodišnjeg neulaganja HDZ-a i Bandića u kulturu. Rebalansom gradskog proračuna kulturi je oduzeto više od 20 posto novca bez jasnih kriterija, što dodatno ugrožava nesigurnu poziciju kulture.

Goran Sergej Pristaš naznačio je da krizne mjere pomoći Ministarstva kulture nisu ni dovoljne ni pravične za sektor u kojem i inače vlada potplaćenost i socijalna nesigurnost. „Stoga planiramo povećati ukupna izdvajanja za kulturu i umjetnost” te “decentralizirati i integrirati kulturu u svakodnevni život u manjim sredinama“, kazao je Pristaš.

Jačanje domova kulture jedan je od načina da se to postigne, i potakne sudjelovanje građana, kazala je glumica Urša Raukar Gamulin. Kvalitetnije ćemo povezati kulturu sa sektorima obrazovanja, socijalnih politika, gospodarstva i poduzetništva, turizma i zaštite okoliša. Razvit ćemo sustav potpora za nove programe, inicijative i organizacije, a kultura za koju se zalažemo je slobodna, uključiva i demokratična“, poručila je Raukar Gamulin.

Komentiraj