Možemo: “Ovrhe bi mogle značiti socijalnu katastrofu”

Ponovno pokretanje ovrha prije izmjena Ovršnog zakona moglo bi značiti socijalnu katastrofu, priopćila je Politička platforma Možemo.

Ovrha u tri faze, kako je to isplanirala Vlada, “ne uzima u obzir socijalnu situaciju dužnika, već samo vrijeme nastanka duga”.

“Da je Vlada RH doista željela pomoći dužnicima, posebno onim socijalno najugroženijima, prihvatila bi prijedlog zaključka i prijedloge izmjena zakona koje su u saborsku proceduru prošli tjedan uputili Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i SDP”, kažu u Možemo.

Predložili su produljenje moratorija na ovrhe do donošenja izmjena Ovršnog zakona kojima bi se osigurao veći stupanj zaštite dužnika, ali ih vladajuća većina nije ni uvrstila u dnevni red Sabora . Usvajanjem navedenih prijedloga, “Vlada bi moratorij na ovrhe mogla produljiti sve do onog trenutka dok se ne donesu izmjene Ovršnog zakona koje bi dužnicima osigurale ravnopravan položaj u ovršnom postupku, održivu mogućnost otplate duga te individualni pristup svakom dužniku na način da im se računi ne blokiraju dugoročno nego da se radi na održivim planovima koje građani egzistencijalno mogu podnijeti”.

Umjesto da je Vlada produžila moratorij dok zakon ne bude izglasan, usred jedne od najvećih kriza u kojoj se Hrvatska našla dozvolila je provedbu ovrha nad računima desetaka tisuća građanki i građana, pa i onih koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, upozorava Možemo, koja najavljuje da će se “za sve dužnike, a posebno one najranjivije, i dalje boriti u Saboru”, pa će “u raspravi o Ovršnom zakonu tražiti izmjene koje bi, među ostalim, osigurale veći stupanj zaštite dužnika, koje bi one s niskim i neredovitim primanjima – ili bez primanja – oslobodile plaćanja troškova i kamata na dug, te koje bi ograničile vremenski period blokade računa i mogućnost ovrhe nad nekretninama zbog dugova i do 20 puta manjih od vrijednosti nekretnine”.

Komentiraj