Možemo! je treća stranka u Hrvatskoj: Predsjednik ‘smijenio’ premijera na listi pozitivaca

Prema podacima novog CRO Demoskopa, koje je u nedjelju objavio RTL, vladajuća stranka i dalje je prvi izbor ispitanika s 27 posto, ali od početka godine, dakle već treći mjesec zaredom HDZ bilježi pad rejtinga. Isti trend, s nešto manjim padom, vidljiv je i kod SDP-a (19,5 posto) koji je, sad već tradicionalno, na drugoj poziciji.

Prava bitka vodi se za treću poziciju na kojoj je i u ožujku platforma MOŽEMO! – nešto iznad 8 posto. Za petama su im Domovinski pokret (7,5%) i Most (7,2%).

Stranka preminulog gradonačelnika Milana Bandića (2,1%) bilježi rast rejtinga. Raste i FOKUS (1,5%) koji je utrostručio svoj rejting iz veljače. Nešto slabije stoji Centar (1,4%), a slijede ga Čačićevi Reformisti (1,2%), pa Živi zid (1,2%) koji više nije parlamentarna opcija. pada i HSS Kreše Beljaka (1,1%), kao i IDS (1,1%), a bazen neodlučnih ostaje važan, moguće i presudan – gotovo 16 posto.

Predsjednik smijenio premijera

Na ljestvici najpozitivnijih političara došlo je do promjene na vrhu. Tako je na čelnoj poziciji predsjednik smijenio premijera. Zorana Milanovića, koji je trenutno u novom obračunu oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda, najviše ispitanika; 18 posto, smatra najpozitivnijim političarom. Na drugom je mjestu Andrej Plenković s nešto manje od 16 posto potpore, što je 4 postotna boda manje nego u veljači.

Iako u istom razdoblju raste rejting kandidatu za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević (3,9%) i dalje je daleko od vodećeg dvojca, kao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji ima potporu 3,4% ispitanika. Nešto bolji rejting imaju čelnici dvaju desnih opcija, Domovinskog pokreta (2,5%) i MOST-a (2%) – Miroslav Škoro i Božo Petrov. Tu je potom ministar financija Zdravko Marić (1,5%), dok je Nitko (22,2%) građanima još privlačniji nego prošlog mjeseca.

Premijer najnegativniji

Gotovo četvrtina ispitanika smatra da je Andrej Plenković najnegativniji političar. Da je to predsjednik Republike poručuje 12,5 posto, gotovo 4 postotna boda više nego u veljači. Manji rast negativnog doživljaja vidljiv je kod Miroslava Škore (4,4%), a češće je negativnu ocjenu dobio i predsjednik Sabora (4,0%).

Slijede Tomislav Ćorić (2,8%), Milorad Pupovac (2,6%), pa Hrvoje Zekanović (1,6%). U prvih deset još su i prvi čovjek Nacionalnog stožera, bivša predsjednica, Nikola Grmoja i Tomislav Tomašević, a i dalje je dosta građana koji poručuju: svi su negativni (11,0%)

Pesimizam postojan

Pesimizam oko smjera kretanja zemlje blago je pao, ali i dalje gotovo 70 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru. Da je smjer države dobar smatra manje od petine ispitanika.

Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 2. do 4. ožujka 2021. godine.

Komentiraj