Možemo!: “HDZ ne govori istinu o razlozima odbijanja povjerenstva”

Politička platforma Možemo! u srijedu se oglasila priopćenjem poručujući da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i njihovi zastupnici Dražen Bošnjaković i Branko Bačić ne govore istinu o razlozima odbijanja osnivanja istražnog povjerenstva koje bi se bavilo nedopuštenim utjecajima na istrage i procesuiranja slučajeva korupcije i gospodarskog kriminala.

Kako ističu iz platforme, istražno povjerenstvo za Imunološki zavod je 2016. već ispitivalo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a velika većina parlamenata članica EU može ispitivati i suce i državne odvjetnike, pa je tako i Hrvatska u izvješću Europskom parlamentu navela da su izuzeti samo ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom.

“HDZ unatoč tome i dalje odbija podržati osnivanje istražnog povjerenstva, pogrešno tvrdeći da ono ne bi bilo u skladu s Ustavom i zakonima. Konkretno, Dražen Bošnjaković navodi kako im “osnivanje istražnog povjerenstva nije prihvatljivo jer se iz odluke vidi da su ciljevi i načini rada tog povjerenstva prilično općeniti i globalni, što je u suprotnosti sa zakonom o istražnim povjerenstvima, a i metode da pred istražno povjerenstvo dovodimo suce i državne odvjetnike nisu viđene ni u jednom parlamentu”.

Ovom rečenicom Bošnjaković je, ili iz neznanja ili namjerno, obmanuo javnost. U velikoj većini parlamenata zemalja članica EU istražna povjerenstva mogu ispitivati i pravosudne dužnosnike, dakle i suce i državne odvjetnike. Na to ukazuje i izvještaj Europskog parlamenta završen u proljeće ove godine, za koji su sve zemlje članice dale informacije i o tome koga se sve može pozivati pred istražna povjerenstva. Tako se u gotovo svim zemljama članicama mogu pozivati i suci i državni odvjetnici, a u velikom broju zemalja ne postoji zapreka da istražno povjerenstvo nastavi s radom čak i kada započne sudski postupak o istoj stvari.

Posebno je zanimljivo da je na pitanje tko ne mora svjedočiti pred istražnim povjerenstvom za Hrvatsku poslan odgovor da su izuzeti ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom. Dakle, tko god je slao odgovore za RH, nije naveo ni suce ni državne odvjetnike kao iznimku, koja ionako nije ni propisana Zakonom o istražnim povjerenstvima.

Kao dodatan dokaz da Dražen Bošnjaković ne govori istinu navodimo i Izvještaj istražnog povjerenstva za Imunološki zavod koji je 2016. godine između ostalih ispitivao i tada već bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. Sve ovo HDZ, Dražen Bošnjaković i Branko Bačić znaju, no usprkos tome navode neistinite razloge zbog kojih odbijaju istražno povjerenstvo, te i dalje žele onemogućiti da se istražnim povjerenstvom obuhvate i sustavni problemi u pravosuđu.

Koliko je važno da se obuhvati i pravosuđe pokazuje slučaj sutkinje Garac kojoj je odbijeno imenovanje za sutkinju Vrhovnog suda zbog sigurnosnog rizika utvrđenog u sigurnosnoj provjeri od strane Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 2018. godine. Međutim tu odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) srušio je Ustavni sud jer sutkinja nije imala mogućnost uvida u nalaze SOA-e na temelju kojih je rizik procijenjen. Nakon odluke Ustavnog suda, postupak je ponovljen, sutkinja je dobila uvid u SOA-in spis u relevantnom dijelu, no DSV ju je i drugi put, na temelju istog rizika, odbio imenovati. Sutkinja se ponovno žalila na Ustavni sud, koji je ponovno srušio odluku DSV-a, i sutkinja će evidentno na kraju biti imenovana. Tu se postavlja pitanje može li DSV zaista ispuniti svoju ulogu da iz sustava uklanja one suce za koje se utvrdi da su sigurnosno kompromitirani ili ne može, a ako oni ne mogu koja bi to druga instanca trebala biti? Podsjećamo da je 2016. godine SOA izvijestila nadležna tijela da je 20 sudaca u sustavu sigurnosno kompromitirano, i da od tada do danas nismo imali niti jedan postupak koji bi javnost informirao gdje su sada ti suci i da li još uvijek rade u sustavu”, navodi Možemo! u priopćenju.

Na kraju poručuju da očekuju da ‘HDZ prestane sa širenjem neistinitih informacija o istražnom povjerenstvu, te da isto prihvati kako bi zajedno pomogli sigurnosnom i pravosudnom sustavu da bude otporniji na korupciju. Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj’.

Komentiraj