‘Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama’

HINA/ Dario GRZELJ/

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je nazočio proslavi pravoslavnog Božića u organizaciji Srpskog narodnog vijeća. “Danas, u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža se prigoda da ponovimo kako je moderno suvremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osjećaju”, kazao je Plenković.

“Kada smo razmišljali o parlamentarnoj većini, rekao sam da je moje duboko opredjeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu. Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama i to je korisno, uzor smo mnogima, ali ih je malo to doseglo”, dodao je premijer.

Naglasio mu je da se 20 godina nakon mirne reintegracije puno postiglo. “Nije bilo lako nakon Miloševićeve agresije dovesti politiku uključivanja srpske manjine na razinu koju želimo. Samo tako možemo težiti k tome da naši sunarodnjaci u Bosni i drugdje uživaju istu razinu zaštite prava koju naše manjine uživaju u Hrvatskoj. S tom porukom, da u svakom dijelu Hrvatske stanovnici imaju struju i vodu, da se nitko ne osjeća kao da ne živi u 21. stoljeću, to ćemo riješiti, to obećajem. Da prevlada dijalog, interes i znatiženja, a ne predrasude i stvaranje nesnošljivosti u državi. Drago mi je da sve što radimo skupa vrlo konkretno rješava pitanja i pomaže pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu zadovoljni”, poručio je predsjednik Vlade.

Ponovio je kako s ulaskom u 2018. godinu Hrvatska ima iznimno dobar ekonomski rezultat. ” Ne sviđa mi se kada se stvara atmosfera kaosa.. Imamo problem, ne zatvaramo oči pred njim, ali kada u godini iza nas možemo reći da smo postigli proračunski suficit, što znači da smo trošili koliko smo privređivali … Na tom tragu, tragu gospodarskog rasta i smanjenja nezaposlenosti, radit ćemo i u ovoj godini koja će po mom mišljenju zadržati čvrstinu većine, koncentriranost na reforme, da građani imaju optimizam i da se to osjeti u njihovom svakodnevnom životu”, rekao je Plenković zaključivši svoj govor čestitkom za Božić svima koji ga sutra slave.

Komentiraj