Mozart je u 18. stoljeću živio kao rock zvijezda

Punim imenom Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart, slavni austrijski kompozitor, rođen je u Salzburgu 1756. godine, a umro je 5. prosinca 1791. u 36. godini života u Beču. Život je skončao u potpunoj bijedi i sahranjen je u neobilježenom grobu izvan grada, a sadašnji nadgrobni spomenik na bečkom groblju St. Marx rezultat je nagađanja.

Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, najgenijalniji skladatelj u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo komponirati jednostavne pjesme, a s pet održavati koncerte. Napisao je oko 600 djela, među kojima je 19 opera, 49 simfonija i stotine violinskih i klavirskih sonata i koncerata, zatim sakralnih djela, plesova itd. Među njegovim najčuvenijim operama su “Čarobna frula”, djelo koje je napisao na samrti 1971., te “Figarov pir” i “Don Giovanni”. Veličanstveni “Requiem” je najslavnije Mozartovo sakralno djelo, a “serenada br. 13 u G-molu”, puno poznatija kao “Eine kleine Nachtmusik” (Mala noćna muzika), koju je napisao 1787., jedno je od najpoznatijih popularnih djela klasične muzike svih vremena.

Često se kaže da je Mozart živio život rock zvijezde 18. stoljeća, no sasvim je izvjesno da je on utjecao i na rock and roll općenito i grupe kao što su The Beatles, The Moody Blues ili izvođače kao što su Little Richard, Ray Charles i Jerry Lee Lewis.

Komentiraj