MOURINHO SE 2018. NAGODIO: Priznao je dvije utaje poreza kako bi izbjegao zatvor

Objavljeno u Nacionalu br. 1046, 12. svibanj 2018.

Bivši trener Real Madrida sklopio je pakt sa španjolskim tužiteljstvom i priznao 3,3 milijuna vrijednu prijevaru oko oporezivanja svojih komercijalnih prava u Španjolskoj tijekom karijere na čelu Real Madrida i tako zamijenio godinu dana zatvora za novčanu kaznu od 800.000 eura

Trener Manchester Uniteda postigao je dogovor s tužiteljstvom kako bi zatvorio svoj slučaj porezne prijevare. José Mourinho priznao je da je počinio dva kaznena djela protiv državne riznice tijekom svoje karijere na čelu Real Madrida, vezana uz oporezivanje komercijalnih prava, i platit će oko 800.000 eura kazne, što zamjenjuje kaznu zatvora od 12 mjeseci. Izvori bliski državnoj riznici uvjeravaju El Mundo da je pakt već sklopljen i ostaje samo da ga se u sljedećim tjednima formalizira.

Mourinhov slučaj razlikuje se od ostalih slučajeva nogometnih zvijezda koje su pod istragom poreznih vlasti. Portugalskog „tehničara“ porezne vlasti već su istraživale zbog istih praksi 2011. i 2012, za što on danas priznaje krivnju i prijevaru vrijednu 3,3 milijuna eura.

Trener je u srpnju 2015. odlučio regulirati svoju situaciju s poreznim vlastima plativši 4,4 milijuna eura putem administrativnih kanala, čime je nadoknadio pronevjereni novac te platio novčane kazne i kamate za zakašnjela plaćanja. Iako je njegov porezni dosje tada zatvoren, porezna agencija odlučila ga je ponovo otvoriti prije gotovo godinu dana, uz obrazloženje da su došli do novih informacija.

Tužiteljstvo je objavilo da je Mourinho ‘s namjerom da ostvari nedozvoljenu korist’ predstavio svoje prijave prihoda u 2011. i 2012. bez da je prijavio prihode od komercijalnih prava

Tužiteljstvo je objavilo da je Mourinho „s namjerom da ostvari nedozvoljenu korist“ predstavio svoje prijave prihoda u 2011. i 2012. bez da je prijavio prihode od komercijalnih prava. Istraga poreznih vlasti otkrila je da je trener svoja komercijalna prava prepisao na tvrtku Kooper Services, S.A., registriranu na Britanskim Djevičanskim otocima. Taj poslovni subjekt sklopio je još jedan sporazum s irskom tvrtkom Multisports & Image Management Limited. „Sve te korporativne strukture korištene su kako bi se fizički zamračile dobiti od komercijalnih prava“, rekli su iz ministarstva financija.

Nakon prve inspekcije porezne vlasti izvijestile su da je unatoč toj promišljenoj regulaciji otkriveno da Mourinho posjeduje Kooper Service kroz tvrtku Kaitaia Trust na Novom Zelandu, čiji su korisnici Mourinho, njegova žena i djeca.

Stoga je tužiteljstvo u lipnju 2017. podnijelo tužbu protiv Mourinha zbog dvaju fiskalnih krivičnih djela u kojima je sudjelovao, a koja su rezultat neprijavljivanja 3,3 milijuna eura od komercijalnih prava, sa svakom ratom od 225.000 eura u prvom izvršenju i 236.000 u drugom, što je daleko premašilo prag od 120.000 eura nakon kojeg kazneni zakon predviđa kazne za porezne prijevare, odnosno kaznena djela. Nastavili su računati iznos koji bi Mourinho još morao platiti, kada mu se oduzmu već plaćena sredstva, kako bi se slučaj konačno riješio.

Mourinho se bezuspješno obratio Audiencia Provincial de Madrid oko ponovnog otvaranja njegova dosjea, naglašavajući da je već priznao vlasništvo nad cjelokupnom korporativnom strukturom koja je otkrivena. Upozorio je da će od sada njegov slučaj postati ozbiljan presedan, s obzirom na to da, po njegovu mišljenju, svaki porezni obveznik koji je zatvorio nagodbu s državnom riznicom može biti izložen ponovnom otvaranju slučaja. Sud je odbio Mourinhovu žalbu, prisilivši ga da zaključi sporazum s tužiteljstvom kako bi izbjegao suđenje.

Komentiraj

Source:Esteban Urreisztieta, El Mundo