Motovun u Laubi: Jaki aduti za posljednja tri dana

 

Ovogodišnja neobična karavana Motovun Film Festivala ulazi u svoju posljednju etapu. Festival je, u izmijenjenom konceptu donio projekcije u 25 gradova diljem Hrvatske, a završit će u nedjelju, 6. rujna u zagrebačkoj Laubi.

Petak počinje projekcijom slovačkog kino hita ‘Svinje’ u 19 sati. Riječ je o političkom trileru inspiriranom stvarnim ubojstvom mladog slovačkog novinara i njegove zaručnice zbog istrage povezanosti mafije i političkih moćnika.

Slijedi u 21 sat priča o odlasku, životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja te o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova. ‘Ajvar’ je srpski hit kojeg će u Laubi osobno predstaviti redateljica Ana Marija Rossi i glavni glumac Sergej Trifunović.

U subotu, pretposljednjeg dana revije u Laubi, u 19 sati na rasporedu je film ‘Bijelo na bijelom’, nagrađen za režiju na Venecijanskom festivalu. Glavni junak, fotograf Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti “stvaranje povijesti” u Ognjenoj zemlji te pritom postaje nevoljki sudionik u estetizaciji sjećanja na kolonizaciju i genocid domorodačkog stanovništva.

Posljednji film na ovogodišnjem festivalskom repertoaru je ‘Rocks’, o istoimenoj tinejdžerici koja preuzima brigu o malom bratu te uz pomoć prijateljica bježi od socijalne službe i skriva se diljem Londona. Prikazan na festivalima u Torontu, Rotterdamu i San Sebastiánu, ‘Rocks’ je živopisan portret skupine tinejdžerki koje, odrastajući u metropoli, nadilaze razlike u porijeklima.

Projekciji ovog filma u 21 sat prethodit će dodjela festivalskih nagrada, a nagrađeni filmovi na rasporedu su u nedjelju.

O najboljem filmu u glavnom programu odlučit će glumački žiri u sastavu: Nina Violić, Lana Barić i Goran Bogdan, a osim ove, bit će proglašen i dobitnik nagrade kritičara FIPRESCI te pobjednik u kategoriji kratkih filmova, Najbolji europski kratki film i ove godine ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije.

Dvorište Laube, pak, rezervirano je za besplatne kratke filmove iz programa Motovunski kratki. Popratni program u dvorištu Laube u subotu će zaključiti Gungula, mladi ženski jazz bend kojemu je misija širiti ljubav i pozitivne vibracije.

Cijeli se program odvija u skladu s epidemiološkim preporukama uz poštivanje distance, upotrebu dezinficijensa i preporučeno nošenje maski.

Komentiraj