Motovun Film Festival: “Ne ostavi traga” najavio sutrašnje otvaranje 21. izdanja

hina

Dan uoči početka 21. Motovun Film Festivala, u Zagrebu je na novinskoj projekciji prikazan jedan od atraktivnih filmova glavnog programa ovogodišnjeg izdanja, “Ne ostavi traga” američke redateljice Debre Granik, koja je svojim dosad najuspješnijim filmom “Zimska kost” lansirala danas holivudsku zvijezdu Jennifer Lawrence.
“Ne ostavi traga” priča je o ocu, ratnom veteranu i njegovoj kćeri koji godinama žive na osami u velikom prirodnom rezervatu u Oregonu. Ono što se naizgled čini kao idila traje sve dok ih zbog male greške ne otkriju, potjeraju iz parka i predaju socijalnim službama. Teško se prilagođavaju civilizaciji, osobito otac, dok je kći razapeta između odanosti ocu i vlastitih čežnji.

Za “Ne ostavi traga” Granik je napisala scenarij s Anne Rosellini, na temelju knjige “My Abandonment” Petera Rocka. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundanceu, imao je odlične kritike, a na motovunsko brdo dolazi mjesec dana nakon što je počeo igrati u SAD-u.

Filmski kritičari ponajviše su hvalili glumačke nastupe, Bena Fostera u ulozi oca i mladu Thomasin McKenzie za koju kažu da je Granik ponovno otkrila izniman glumački talent, a koja se dosad predstavila u u jednoj od popularnijih novozelandskih sapunica, a igrala je i u filmu “Hobbit: Bitka pet vojski” Petera Jacksona.

Debra Granik (1963.) imala je četiri nominacije za “Zimsku kost” (2010.), uključujući i onu za najbolji film. Za svoj prvi film “Down to the Bone” osvojila je 2004. nagradu za najbolju redateljicu na festival u Sundanceu, a u filmografiji joj se i ističe dugometražni dokumentarni film “Stray Dog” iz 2015.. Diplomirala je film na Sveučilištu u New Yorku.

Stotinu nezavisnih filmova i bogati popratni program

Ovogodišnji Motovun Film Festival donosi oko stotinu nezavisnih filmskih naslova, a otvara ga u utorak poljski film “Napad panike”, prvijenac Paweła Maślone koji prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista.

Nekoliko filmova predstavit će na festivalu sami autori, a među njima je i “Styx” austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, u potpunosti snimljen na jedrilici,  koji govori o liječnici koja, nakon što na svom putovanju oko svijeta nailazi na tonući brod s izbjeglicama shvaća kako je humanost tek puka iluzija.

Poljski redatelj Andrzej Jakimowski donosi tranzicijsku priču o poljskoj konzervativnoj revoluciji “Bilo jednom u studenome”, čija je radnja uklopljena u dokumentarne snimke uličnih nereda u Varšavi.

Danska redateljica Isabelle Eklöf osobno će predstaviti svoj iznimni prvijenac, “Slatki život”, premijerno prikazan na Sundance festivalu i koji je već podigao puno prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Motovun je ove godine posvećen dvojici redatelja koje pritvorenih redatelja od strane ruskog režima, Rusu Kirilu Serebrenikovu i Ukrajincu Olegu Sencovu (prikazat će se film “Ljeto” Serebrenikova, istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu).

Glazbom se bavi i politički kontroverzan dokumentarac “Matangi/Maya/M.I.A.” o životu reperice M.I.A sa Šri Lanke, koja se našla na udaru kritika zbog podrške Tamilskim tigrovima čiji je vođa upravo njezin otac.

Organizatori iz programa izdvajaju i premijeru dokumentarnog filma “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, već nagrađenog Doc Allianceom,  koji će predstaviti ekipa filma.

Poseban gost festivala je redatelj Ruben Östlund, koji će primiti nagradu Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja.

Prikazat će se njegov film “Kvadrat”, nagrađen Zlatnom palmom te nominiran za Oscara, nastao prema istoimenoj umjetničkoj instalaciji, koja će za ovu priliku biti postavljena i u motovunskoj lođi. Za vrijeme festivala predstavljat će izazov i društvenu igru za posjetitelje, najavljeno je.

Među festivalskim gostima ističu se i dobitnici ovogodišnje nagrade 50 godina, Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević te nekoliko umjetnika iz Hrvatske i regije, koji djeluju u Berlinu, ovogodišnjem gradu partneru Motovun Film Festivala.

S gostima će se održati razgovori “Netočno u podne” na terasi ispred hotela.

Umjetnici s berlinskom adresom predstavit će se izložbom “Zidovi i mostovi”, svojevrsnom pričom o stvaranju dijaloga u nekad podijeljenom gradu, a danas umjetničkoj meki Europe. S kustosicom Moranom Matković sudjelovat će u vođenoj turi po izložbi, a nekoliko njih održat će i svoje performanse.

Iz Berlina dolazi i ovogodišnji festivalski žiri sastavljen od filmaša iz raznih zemalja koji ondje sada borave.

Berlin, točnije njegovu bogatu elektroničku scenu predstaviti će njezini protagonisti – jedan od očeva te scene Mark Reeder, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeri Corin Arnold te house zvijezda Ian Pooley. Uz njihove nastupe, motovunski će trg protresti i domaće zvijezde Krankšvester i TBF.

Na festival se može doći i organiziranim prijevozom s autobusnog kolodvora iz Zagreba na nulti i prvi dan festivala, a  za vrijeme festivala organiziran je i prijevoz autobusom iz Pazina s polascima tri puta dnevno u oba smjera.

Do 28. srpnja festival uz velike kinematografije, poput američke, francuske i kineske, predstavlja i manje, poput Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske, te već afirmirane i nove autore, kojima je zajedničko da u svojim radovima odražavaju duh današnjice i globalnih problema.

Od domaćih produkcija i koprodukcija na programu su “Aleksi” Barbare Vekarić i “Chris the Swiss” Anje Kofmel.

Komentiraj