Motovunsko zagrijavanje – Klasici 21. stoljeća

Motovun Film Festival i Zagreb Film Festival stižu na Ljetnu pozornicu Tuškanac

Od utorka do četvrtka (17. – 19. srpnja) na Ljetnoj pozornici Tuškanac traje zagrijavanje za skorašnje izdanje Motovun Film Festivala, dok se od petka (20. srpnja) sve do subote (28. srpnja) u najljepšem gradskom kinu na otvorenom pripremamo za nadolazeće izdanje Zagreb Film Festivala.

Program ‘Motovunsko zagrijavanje – Klasici 21. stoljeća’ donosi tri filma u nastavku ciklusa predstavljanja najvažnjih redatelja ovog stoljeća. Nova tri imena u svojevrsnom vodiču suvremenog filma su Andrea Arnold, Yorgos Lanthimos i Ruben Östlund.

Baveći se sudbinama izgubljenih generacija u uvjetima ekonomske besperspektivnosti, Andrea Arnold na najfiniji način nastavlja tradiciju britanskog socijalnog filma. Najbolji primjer za to je ‘American Honey’, veliki art-hit s nagradom žirija u Cannesu, svojevrsni film ceste o mladima koji putuju Amerikom… U utorak (17. srpnja) ne propustite njezin dugometražni prvijenac ‘Crvena cesta’ (2006.), priču o opsesiji jedne žene upakiranu u zavodljivi triler.

Najistaknutiji predstavnik grčkog novog vala, Yorgos Lanthimos, čije pomaknute nadrealne drame s dozom crnog humora uspoređuju s Bunuelovim djelima, trenutno je jedno od značajnijih umjetničkih imena svoje zemlje. Njegov treći film ‘Alpe’ (2011.), koji je u programu Motovunskog zagrijavanja u srijedu (18. srpnja), govori o skupini ljudi koji pod strogim režimom tvrtke za koju rade, zamjenjuju obiteljima njihove umrle, preuzimajući njihov lik i karakter.

Posljednji film u Motovunskom zagrijavanju je ‘Igra’ (2011.) u režiji ovogodišnjeg Mavericka Motovuna i gosta festivala, Rubena Östlunda. Jedan od danas najznačajnijih europskih redatelja u svojim filmovima donosi precizne studije zapadnjačkog života paraliziranog od straha prema drugom i drugačijem te ispituje naličje naizgled idealnih skandinavskih društava. U filmu ‘Igra’ kroz primjer istinitog slučaja dječje bande u Göteborgu koja sustavno zlostavlja i pljačka vršnjake, prikazao je nevjerojatno ljudsko obilježje podložnosti grupnom nasilju. Film pogledajte u četvrtak (19. srpnja).

Projekcijom romantične drame ‘Isabellino sunce’ u režiji Claire Denis u petak (20. srpnja) počinju pripreme za ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala. Juliette Binoche pojavljuje se u ulozi pariške slikarice Isabelle, razvedene majke koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Film je inspiriran utjecajnim djelom francuskog filozofa Rolanda Barthesa Fragmenti ljubavnog govora iz 1977. godine.

Zagrijavanje za ZFF nastavlja se i tijekom vikenda uz komičnu dramu ‘Kvadrat’ Rubena Östlunda nagrađenu Zlatnom palmom 2017. godine i talijansku fantastičnu dramu ‘Sicilijanska bajka‘ redateljskog dvojca Grassadonia-Piazza.

Projekcije filmova na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinju u 21.30, odnosno u 22 sata. Projekcije su dog-friendly.

Komentiraj