MOTOVUN “Bijeli, bijeli dan” najbolji film 22. Motovun Film Festivala

Najbolji film ovogodišnjeg 22. Motovun Film Festivala je film “Bijeli, bijeli dan” redatelja Hynura Palmasona koji je osvojio glavnu nagradu, dok je nagradu filmskih kritičara osvojio film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, objavlo je u subotu festival.

Žiri u sastavu Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Michał Chaciński dodjelio je nagradu “Propeler Motovuna” filmu “Bijeli, bijeli dan” redatelja Hlynura Pálmasona kao intrigantna priča s islanda uz obrazloženje kako film koristeći elemente žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način.

“Ovaj gorko slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok utisak i odluka je bila jednoglasna” – naveli su članovi žirija.

Žiri u sastavu Birgitte Wenberger, Sven Schwarz, Daniel Ebner dodijelio je nagradu žirija kritičara FIPRESCI Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, film koji je izabran kao jedan od tri finalista za Nagradu LUX 2019. Europskog parlamenta, koja će se dodijeliti krajem studenog.

Radnja filma, nastalog u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, smješten je u istočnu Makedoniju gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca kako bi ih pratila sreća. Ovaj put zaronila je i ugrabila ga prije drugih Petrunija, što je razbjesnilo njene suparnike. Makedonska crna komedija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” na Brdo filmova došla je ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom filmskom festivalu.

“Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom glumačkom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet” naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Inače FIPRESCI je najstarije i najuglednije udruženje filmskih kritičara koji objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta. Nagrada udruženja, koju dodjeljuju njegov međunarodni žiriji filmskih kritičara, stekla je iznimnu popularnost medu filmskim autorima a Motovun Film Festival bio je trideset i sedmi na popisu uglednih filmskih festivala na kojima se dodjeljuje nagrada FIPRESCI.

Sjajne filmske križaljke donio je ove godine i popularni program “Motovunski kratki” za čijeg je pobjednika proglašen iranski film “Tetovaža”. Riječ je o priči o djevojci koja upada u ralje iranske birokracije nakon što joj pri obnovi vozačke dozvole primijete tetovažu. Nagrađen je hrabar i važan film o ženi koja postaje zatočenica apsurdnog sustava, obrazložio je žiri.

Organizatori festivala istaknuli su da je i ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja kao rezultat cjelogodišnjeg truda. Glavne nagrade ovogodišnjeg Motovun Film Festivala bit će uručene u subotu navečer.

Komentiraj