Ivica Galovic/PIXSELL

MOSUL Na blagdan Novruz najmanje 71 mrtav

Najmanje je 71 osoba poginula u četvrtak u potonuću skele na rijeci Tigrisu u Mosulu, što je nesreća s najvećim brojem žrtava u Iraku zadnjih godina koja se dogodila u jeku proslave blagdana Novruza, kurdske Nove godine.

Nesreća je potresla Mosul gdje su se tek nedavno opet počeli slaviti blagdani poput Novruza a obitelji organizirati izlete na obalu rijeke pošto je tri godine grad bio u rukama džihadista skupine Islamske države (IS).

Premda su u ratovima i džihadističkim napadima ovih godina u Iraku izginule stotine tisuća ljudi, ovakve nesreće su rijetke. Zadnji brodolom dogodio se u ožujku 2013. kada je u Bagdadu, također na Tigrisu, potonuo brod restoran, pri čemu je život izgubilo pet ljudi.

U četvrtak predvečer broj mrtvih se popeo na 71, rekao je general Saad Maan, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Među njime je “19 djece”, dodao je. U prethodnom izvješću ministarstva zdravstva govorilo se o najmanje “33 žene” među žrtvama. Dosad je spašeno 55 ljudi, dodao je general Maan.

Obitelji su se skelom vozile na drugu stranu rijeke, s uređenim parkovima, gdje obično organiziraju piknik za Novruz, kurdsku Novu godinu koja je u čitavoj zemlji neradni dan.

“Bilo je puno ljudi, napose žena i djece”, rekao je za AFP mladić koji je upravo bio doplivao do obale.

Nesreća je posljedica prekrcane skele i visokog vodostaja rijeke, rekao je čelnik sigurnosne službe u Mosulu.

Komentiraj