MOSUL Islamska država 550 obitelji koristi kao ljudski štit

EPA/AMEL PAIN

Ujedinjeni narodi u petak su priopćili kako su ‘ozbiljno zabrinuti’ jer je Islamska država otela 550 obitelji iz sela u okolici Mosula, drugog najvećeg grada u iraku, te ih koristi kao ljudski štit. Iračke i kurdske snage pokušavaju ponovno osvojiti grad, javlja CNN.

200 obitelji iz sela Samalia, te 350 obitelji iz Najafije u ponedjeljak su istjerane iz svojih sela te odvedene u Mosul. Zamjenica glasnogovrnika UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani kazala je kako je to jasna politika Islamske držav da civilima dozvoli bijeg.

U međuvremenu, militanti Islamske države napali su sigurnosne zgradr u kirkuku, 175 kilometara udaljenom od Mosula. Zeid Ra’ad Al Hussein, visoki UN-ov povjerenik za ljudska prava, naglasio je kako su oni civili koji su odbili poslužnost smaknuti.

“Vrlo smo zabrinuti jer postoji opasnost da se borci Islamske države civilima ne služe samo kao ljudskim štitom, već će ih radije ubiti nego ih vidjeti slobodnima” rekao je. Njegov ured provjeravca informacije da je Islamska država ubila najmanje 40 civila u selu izvan Mosula.

Šef UN-ove skupine za ljudska prava poručio je iračkoj vladi da zaštitu civila stavi na prvo mjesto, jer Islamska država ‘ne mari za ljudske živote’.

Komentiraj