MOSTRA: Svjetska premijera filma Jasmile Žbanić o Srebrenici

Film Quo Vadis, Aida? o genocidu u Srebrenici bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić doživio je danas svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, u okviru glavnog natjecateljskog programa, objavio je Radio Slobodna Europa.

Prije premijere održana je konferencija za novinare na kojoj je Žbanić naglasila kako je željela ispričati priču o ženama koje su u ratu izgubile svoje najdraže, sinove, muževe, najbliže članove obitelji.

“Znam porodice koje su izgubile šezdeset članova, cijele generacije su izbrisane. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene”, kazala je Žbanić u Veneciji.

Ona je i scenaristica i redateljica filma, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Film Quo Vadis, Aida? prvi je prikazan u natjecateljskom programu nekog velikog festivala nakon šest mjeseci koronakrize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali.

U natjecanju za venecijanskog Zlatnog lava sudjeluje osamnaest filmova, a predsjednica žirija ovogodišnje Mostre je glumica Cate Blanchett.

Nakon premijerne projekcije, film Jasmile Žbanić bit na festivaju prikazan još dvanaest puta. Uvršten je i u službeni program 45. Toronto film festivala, koji će biti održan od 10. do 19. rujna.

Jasmila Žbanić je 2006. godine osvojila Zlatnog medvjeda svojim debitantskim igranim filmom “Grbavica”.

Komentiraj