HINA/ Daniel KASAP

Mostovci u Saboru glasali protiv vlastitog prijedloga zakona

Saborski zastupnici Mosta u petak su glasali protiv vlastitog prijedloga zakona. Naime, njihov zastupnik Robert Podolnjak još je krajem prošle godine u proceduru uputio izmjene Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Tim izmjenama predlagao je da se promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu, te da se sjedište, koje se trenutno nalazi u Koprivnici prebaci u Varaždin.

Most je u petak glasao – protiv. Naime, na glasanje nije stavljen zaključak “da se podržava” prijedlog zakona nego zaključak da se “ne podržava” prijedlog zakona, a Mostovci su automatski glasali “za”. Prilikom glasovanja, što se može čuti i u snimci na stranicama Sabora, čak je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković provjerio kako se glasa, a može se čuti i tajnika plenarne sjednice Ivana Bukaricu kako se čudi kako je Most glasao. “Što su i oni glasali za?”, čuje se Bukaricu.

Iz Mosta su za tportal komentirali: “Zbog nerazgovjetnosti, buke i zamora u sabornici, članovi Kluba zastupnika Mosta omaškom su dali glas negativnom mišljenju koji se zakonski prijedlog odbija. Čim je postalo jasno što se dogodilo klub Mosta je zbog posebnosti situacije zatražio od predsjednika Sabora ponovljeno glasovanje, odnosno uvrštavanje korekcije, po uzoru na praksu u Europskom parlamentu”. Predsjednik Sabora Jandroković odbio je zahtjev za ponovnim glasanjem, objasnivši kako se ‘glasalo sukladno uobičajenoj praksi’.

Komentiraj