MOSTOVCI PROTIV TE PERUĆA Bulj: “Osobno sam spreman primiti i metak za zaštitu ovog kraja”

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Most nezavisnih lista danas je održao konferenciju za novinare na temu izgradnje TE Peruća. Na k0onferenciji su govorili saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, član Glavnog odbora i županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ante Čikotić te Mate Rebić, bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša.

Mostovci se oštro protive izgradnji TE Peruća, te navode da je Peruća najveći bazen itke vode u cijeloj Europi. “Naši najveći resursi su zrak, čista voda i naša zemlja, na tome treba graditi budućnost”, poručili su.

“I narod i znanstvenici upozoravaju da je TE Peruća štetna i ekonomski, jer će građani to sufinancirati, ali i ekološki, jer će ugroziti pitku vodu”, rekao je Bulj, te dodao da je TE Peruća inicijativa supruga ministrice Marije Burić Pejčinović, Zorana Burića, te ustvrdio kako je bilo slučajeva slanja “prijetećih pisama građanima gdje ih se upozorava da će se krenuti u izvlaštenje ako ne pristanu potpisati da im se po cijeni koje oni dogovore, proda zemlja”.

Pozvao je premijera i ministra Božinovića da ispitaju slučaj pritiska na ljude. “Ovo što radi gospodin Burić je u stilu Cosa Nostre, te je neviđen sukob interesa i primjer pritiska na ljude. Želim samo da se zna, bez obzira na sve prijetnje koje dobivaju ljudi, bez obzira na sve pritiske kojima sam i ja izlagan godinama u borbi protiv TE Peruća, osobno sam spreman primiti i metak za zaštitu ovog kraja”, kazao je Bulj.

Čikotić je naveo jkako su iznijeli čitav niz prijedloga i pozvali HEP da se očituje s obzirom da je upravo HEP oštećena strana u ovom projektu, te dodao da je bez HEP-a ovo neodrživ projekt. “Ovo je sukob dvaju koncepata. Imamo koncept razvijenog svijeta koji ide u decentraliziranu prozvodnju električne energije i koncept projekta koji zastupa nečije pojedinačne interese, što ne bi bio problem da nije u pitanju subvencija koju će opet građani platiti skupom cijenom električne energije”, rekao je Čikotić.

Oni se, kaže, zalažu za koncept razvijenog svijeta, akcijski plan mikrosolara u cijeloj Hrvatskoj. “100.000 krovova s mikrosolarima do 5 kw kroz 4 godine bio bi ekvivalent ovom projektu, a bolji je i ekološki prihvatljiviji i čini građane bogatijim. Osim toga, time potičemo građane da postanu i proizvođači električne energije”, rekao je Čikotić navodeći da se u svijetu ne grade ovakva postrojenja.

Čikotić je predložio i tri konkretne mjere: smanjenje realnog troška priključenja elektrane na distribucijsku mrežu, tipski projekt za male instalacije i godišnji obračun za kupce s vlastitom proizvodnjom. Te bi mjere, smatraju, značajno ohrabrile građane da krenu u izgradnju vlastitih elektrana na svojim krovovim.

Komentiraj