Mostov prijedlog o kažnjavanju zastupnika naišao na žestoku kritiku oporbe

Patrik Macek/PIXSELL

Mostov prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima bi se trebali novčano kažnjavati oni zastupnici koji neopravdano izostaju iz Sabora na dan glasovanja, naišao je u petak na žestoku kritiku većine saborske oporbe, a SDP-ovac Gordan Maras koji je u sabornicu donio košaru s kruhom, mlijekom i novinama te poručio da on radije s 500 kuna kaznio one koji glasuju za poreznu reformu.

Prema prijedlogu, naime, neopravdani bi se izostanak na dan glasovanja ‘kažnjavao’ umanjivanjem zastupničkog paušala za oko 500 kuna.

“Nemam problema da se uvode sankcije, intencija je dobra ali način je loš jer to neće donijeti rezultate, a zastupnicima ograničavate elementarne ustavne ovlasti. To ne možete i ne smijete”, upozorio je SDSS-ov Milorad Pupovac predlagače iz Mosta.

“Naš prijedlog nije kršenje Ustava i ne kršimo ni jedno pravo zastupnika ako propišemo sankcije i obveze zastupnika. Ono što predlažemo uobičajeno je u nizu država”, pojasnio je mostovac Robert Podolnjak.

Podolnjak je dodao i kako se do drugog čitanja ostavlja otvorenim pitanje načina sankcioniranja odnosno hoće li se propisati “da zastupici samo budu u parlamentu u određene dane kada se glasuje ili bismo željeli osigurati da oni glasuju kao što je to u nizu drugih parlamenata”, rekao je dodavši da će to ostaviti za raspravu do drugog čitanja.

SDP-ova Sabina Glasovac složila se da građani zamjeraju zastupnicima jer ne dolaze na posao ali i poručila kako zamjeraju i “sadržaju i razinu rasprava koje se vode u Hrvatskom saboru”, i “ne samo glasujemo li petkom u Saboru nego i način kako i za što glasujemo”.

Njezin stranački kolega Tomislav Saucha slaže se da saborski zastupnici moraju zaraditi svaku kunu koji dobiju kao plaću, no upozorava: “Opozicija ima neotuđivo pravo ne sudjelovati u postupku glasovanja jer je to odraz naše političke volje, a ne rada i nerada i od toga nećemo odustati ni milimetra. Jedini rezultat našeg rada ili nerada je rezultat na izbrima. Nikakve kazne, 500 kuna, 1000 kuna to je ništa, a zakon je forma lišena sadržaja i njime se ništa ne rješava”, rekao je Saucha.

Bačić nije siguran je li predloženo najbolje rješenje

Branko Bačić, saborski zastupnik HDZ-a, imao je dovojbe oko toga je li predloženo baš najbolje rješenje. “Da li je to najbolje rješenje, nisam do kraja siguran i zato držim da ćemo do drugog čitanja poboljšati ovaj prijedlog. Ja bih vam predložio da do drugog čitanja pričekamo donošenje etičkog kodeksa kojega je najavio predsjednik Sabora na Predsjedništvu Hrvatskoga sabora. Bilo bi dobro da taj etički kodeks donesemo konsenzusom, a da onda eventualno kršenje tog etičkog kodeksa i sve ono što smo čuli tijekom rasprave i na samim odborima, pokušamo involvirati u konačni prijedlog zakona”, predlagao je Bačić.

Branimir Bunjac (Živi zid) ističe kako, kada bismo imali etički kodeks, predloženi zakon možda ne bi bio ni potreban.

Etički kodeks ne sankcionira finacijski zastupnike, pojasnio je Podolnjak.

Za HNS-ovog Milorada Batinića sadržaj zakonskog prijedloga “više liči na inicijativu nego na prijedlog zakona”.

“Vjerujem da je ova inicijativa ponukana prošlim sazivom gdje vi i partneri niste ne znam koliko puta mogli složiti kvorum. Ova inicijativa mi je simpatična, no nažalost, sadržaj prijedloga zakona koji ste vi stavili u proceduru više mi liči na inicijativu” rekao je Batinić.

SDP-ov Gordan Maras predloženo naziva “bacanjem prašine u oči”.

“Ovo je bacanje prašine u oči kako bi ispod prošla porezna reforma koja će pogoditi
najsiromašnije u društvu, da se poskupi kruh, miljeko, šećer, lijekovi i knjige. Ja bih s 500 kuna kaznio one kolege zastupnike koji glasuju za poreznu reformu, a ne one koji neće glasovati i neće činiti kvorum na dan te sjednice”, rekao je Maras.

Maras je inače u sabornicu došao sa košarom iz trgovine u kojoj se vidio kruh, mlijeko i novine a na njoj je pisalo “Porezna reforma, bogati bogatijima, siromašni siromašnijima. Mlijeko, kruh i novine poskupljuju”.

Bunjac (Živi zid) je predložio i da se predložene kazne postrože te da se za svaki nedolazak na plenarnu kao i sjednice odbora skida s plaće. “Sve dok ne budu izabrani oni kojima kazne neće biti potrebne. Vrijeme je da se zastupnici probude i shvate da je ovo posao kao isvaki drugi a nedolaskom na sjednice predstavljamo generator nepovjerenja u institucije u RH. Koliko je bilo potrebno da papa Franjo skine zlatni križ oko vrata pa je idući tjedan slično učinilo 50 tisuća svećenika”, istaknuo je taj zastupnik Živog zida.

Nikola Grmoja (Most) je zapitao Bunjca kome se on zapravo obraća. “Od sedam vaših kolega iz kluba jedino ste vi u sabornici pa ne znam kome ste ovo izlaganje uputili”, repkao je.

Bunjac mu je uzvratio kako bi mostovcima samokritičnost dobro došla podsjećajući ih kako se nedavno nisu pojavili na sjednici odbora na kojoj su kao predlagači trebali predstaviti svoje zakone.

Pernar zamjerio Beusu Richemberghu jer ga je nazvao ‘ruskim špijunom’

Goranu Beusu Richemberghu, koji je apostrofirao odgovornost zastupnika za izgovorenu
riječ, Ivan Pernar (Živi zid) replicirao je rekavši kako ga je upravo on prozvao u tisku kao ‘ruskog špijuna’.

“Baš ste vi taj zastupnik koji je mene u žutoj štampi prozvao da sam ruski špijun. Sad, zamislite kada bih ja recimo gospodina Marasa nazvao kanadski špijun ili recimo gospodinu Grmoji da je hercegovački špijun, da radi za njihovu tajnu službu ili nekoga iz HDZ-a da je na platnom popisu CIA-e? Počnite od sebe”, rekao je Pernar.

Beus Richembergh mu je objasnio kako je to bio zapravo “neupravni govor” te mu je netko to stavio u usta.

“Kad bih ja, dragi moj kolega Pernar, demantirao ili potvrdio sve što su novine pisale o meni onda bih potrošio četiri i pol života. Dakle ono što vi sada navodite kao upravni govor bio je neupravni govor i netko drugi je meni u usta to stavio. Ako baš hoćete čuti što sam ja rekao, rekao sam da ste vi ruski lobist koji se druži sa ruskim obavještajcima. Ništa vam više ne smijem reći od toga. A vama pravo ili krivo, bili žuti ili kao ja narančasti iz HNS-a”, odgovorio mu je Beus Richembergh.

Komentiraj