MOSTARAC: ‘U SDP-u nam još uvijek stariji kolege govore ‘sjedni i šuti’. Želim razbiti strah od mladih u vlastitoj stranci’

 

Matej Mostarac, najmlađi SDP-ov gradonačelnik, jedan od osnivača Neretvanske skupine, kandidirao se za Predsjedništvo SDP-a. Nije zadovoljan politikom vodstva prema mladim članovima stranke i planira to promijeniti

Matej Mostarac najmlađi je SDP gradonačelnik. Na čelo Grada Kastva došao je sa svega 29 godina i uspješno privodi kraju svoj prvi mandat vodeći grad koji je među najuspješnijima u Hrvatskoj i spaja bogatu povijest i tradiciju s izazovima modernog doba. Tako je, primjerice, Kastav, grad koji ima statut iz 1400. godine, prvi u Hrvatskoj donio i Strategiju razvoja pametnog grada. Kastav je u TOP 20 gradova Hrvatske po pokazateljima ugodnog života i za razliku od mnogih drugih dijelova Hrvatske, nema problema s odlaskom stanovništva već je među vodećima po doseljavanju mladih obitelji. Mostarac je jedan od osnivača Neretvanske skupine, koja se unutar SDP-a profilirala kao snažna karika mladih i uspješnih SDP-ovih načelnika i gradonačelnika koji od vodstva stranke traže svoje bolje pozicioniranje. Mostarac je i poduzetnik, suvlasnik izvozničke tvrtke specijalizirane za precizno CNC glodanje s brojnim klijentima diljem Europske unije. Ovaj 33-godišnjak kandidirao se za člana Predsjedništva SDP-a i uvjeren je da svojim primjerom može pokazati da SDP ima nova, mlada lica koja su se dokazala u svojim sredinama te koja mogu mijenjati paradigmu politike.

NACIONAL: Zašto ste se odlučili kandidirati za Predsjedništvo SDP-a i u čemu bi vam članstvo u Predsjedništvu moglo pomoći?

Svojim primjerom nastojim motivirati mlade ljude da se uključe u politiku i na regionalnoj i na nacionalnoj razini. Nažalost, radi brojnih negativnosti na hrvatskoj političkoj sceni, mladi se teško odlučuju na politiku, što nikako nije dobro. Kvalitetan kadar koji je tek ušao na političku scenu vrlo često ne izdrži do vrha jer već na samom početku dobije „nokaut ili dva“, nakon čega tek rijetki ustanu i odluče nastaviti. S druge strane, svojom kandidaturom želim razbiti i strah od mladih u vlastitoj stranci. SDP ima kvalitetnih kadrova, ima ljudi s energijom i novim idejama koji žele raditi i smatram da im treba otvoriti put. Imao sam sreću da su mi se sa svega 29 godina otvorila vrata i da sam postao gradonačelnik. Ne treba strahovati od mladih i ta se percepcija ponajprije mijenja u poduzetništvu, gdje mladost donosi svježinu, nove ideje i otvorenost u tvrtku. Siguran sam da dolazi vrijeme kada će činjenica da je netko mlad biti plus, a ne minus i u politici.

NACIONAL: Jedan ste od osnivača Neretvanske skupine, koju čine mladi SDP-ovi gradonačelnici i načelnici nezadovoljni vodstvom stranke koje je, pokazalo se na prošlim izborima, doživjelo izborni debakl. Tražili ste bolje pozicije na listama, ali nije vam udovoljeno, zašto sad niste izašli s barem jednim kandidatom za predsjednika stranke?

Na Neretvansku skupinu ne treba gledati tako strogo formalno. To je, rekao bih, družina istomišljenika koji sudjeluju i razmjenjuju iskustva na dnevnoj bazi rješavajući probleme i izazove koje imamo u svojim gradovima. U trenutku kada je stranka zakazala, mi smo se još jače povezali i prvotni motiv nije bilo organiziranje i izdvajanje radi nezadovoljstva, već snažnija suradnja. Morate znati da se tada nismo imali kome obratiti, već smo bili oslonjeni jedni na druge. Upravo zbog toga nismo ni funkcionirali kao svojevrsna oporba unutar vlastite stranke koja će u jednom trenutku pripremiti svog kandidata i preuzeti vlast. Zajednički cilj nam je stabilizacija SDP-a pred nadolazeće lokalne izbore koji su nam svima izuzetno važni.

 

 

‘SDP je stranka koju godinama potresaju podjele. Radi se negativna selekcija, guraju se ‘svoji’ bez obzira na znanje, kompetencije i izborni rezultat. Okupili smo se da podržimo kandidate koji će graditi novi, jači SDP’

 

 

NACIONAL: Ne bi li bilo oportuno za Neretvansku skupinu da pokušate stranku mijenjati iz pozicije predsjednika stranke? Koliko Predsjedništvo i druge stranačke funkcije mogu utjecati na mijenjanje stranke?

Kao timskom igraču uvijek mi je važnije imati dobar tim, nego bazirati sve na jednoj osobi. Tako vodim vlastitu tvrtku, grad, a isto je i s političkom strankom. Predsjedništvo je, prema Statutu SDP-a, političko, a prije svega operativno tijelo koje provodi odluke Glavnog odbora. Mi kao operativci s terena istaknuli smo kandidature ciljano smatrajući da tu imamo iskustva, energije i znanja.

NACIONAL: Ali nije li nepošteno od vas koji činite Neretvansku skupinu, a dosta vas je i svi ste redom jako sposobni, da niste željeli preuzeti rizik, odgovornost, da niste pokazali hrabrost i istaknuli svog kandidata?

Sve ima svoje mjesto i vrijeme i ne kažem da se od nas u nekom budućem trenutku neće izdvojiti osoba koja želi preuzeti odgovornost, no u ovom trenutku nismo razmišljali na taj način. Ova situacija unutar SDP-a se dobrim dijelom i dogodila radi uvriježenog mišljenja kako svi mogu sve, kako se jednostavno mogu preskakati stepenice, a pritom ne sagledavati realno svoje mogućnosti.

NACIONAL: Vi ste najmlađi SDP-ov gradonačelnik, kako ste zadovoljni politikom vodstva prema mladim članovima stranke, a kamoli prema mladim članovima koji su donijeli pobjedu na lokalnim izborima?

Nisam zadovoljan i to ne krijem. Zato sam i kandidirao za Predsjedništvo jer još uvijek imamo princip da nam stariji kolege kažu „sjedni i šuti“. I tako prolaze godine, ti se dokazuješ u svojim sredinama, radiš neke važne i velike stvari, a u stranci još uvijek smatraju kako nije vrijeme. Želim kao gradonačelnik grada, u kojem su se u ovih 25 godina izmijenila četiri SDP-ova gradonačelnika bez izgubljenih izbora, pokazati i dokazati koliko je bitna kadrovska politika. Koliko je bitno stvarati nove kadrove, a onda im dati priliku da se dokažu. Ne bih bio tu gdje jesam da mi iskusniji i stariji kolege nisu pružili tu priliku. Ispravna kadrovska politika koja traži izvrsnost je upravo ono što nama nedostaje u stranci.

NACIONAL: Što mislite o Bernardiću, Komadini, Rajku Ostojiću, Nikši Vukasu i njegovim kadrovima, najužem vodstvu stranke koje je odgovorno za izborni debakl?

Neosporan je njihov trud koji su uložili u razvoj SDP-a. Svi oni imaju puno uspješnih poteza iza sebe, ali nažalost protekli parlamentarni izbori, koji su bili glavni cilj stranke, rezultirali su neuspjehom i srozavanjem SDP-a u očima naših birača. U tom kontekstu poštena je njihova odluka da se ne kandidiraju za tijela stranke. Pritom je važno naglasiti kako za njih u stranci mora biti mjesta. Nisu vremena da se olako odričemo članova. Naprotiv, SDP mora raditi na tome da motivira postojeće članove da se što više uključe u rad stranke, a isto tako da se modernizira i privuče nove ljude. Na isti sam način govorio i u trenutku kada je Davor Bernardić zamijenio Zorana Milanovića. Naime, bio sam siguran da Milanović ima osobine pravog lidera i da za njega ima još puno prostora u političkom djelovanju. I eto, pokazalo se da sam imao pravo.

NACIONAL: Jedan od kandidata za predsjednika SDP-a Željko Kolar rekao je da stranka ne vodi dovoljno računa o svojim gradonačelnicima i načelnicima i da se zatvorila u svoj mali kružok, slažete li se s njim i kako to promijeniti?

Upravo je zbog toga i nastala Neretvanska skupina jer se nismo imali kome obratiti, nego smo okrenuti sami sebi. Gradonačelnici i načelnici rade izuzetno odgovoran posao. Oni su svojevrsni ambasadori SDP-a na terenu i stoga im se ubuduće treba posvetiti znatno veća pažnja, pružiti apsolutna bezrezervna pomoć i podrška. Gradovi moraju biti nositelji razvoja, a to smo najbolje shvatili na lekciji koju nam daje pandemija. Naime, vidjeli smo da se moramo osloniti jedni na druge. Prvo nam je Europa zatvorila granice i pustila da se same države brinu, a nakon toga nas je i država zbog sigurnosti zatvorila u lokalne granice. Dokaz je to da se moramo vratiti prvotnim razmišljanjima, osloniti na svoje resurse, decentralizirati, da je lokalna priča najvažnija i da se mora omogućiti gradovima da osiguraju građanima sve ono što je potrebno za ugodan život. Na tom tragu se trebaju posložiti i stranke. Kao što smo mi u gradovima servis građanima, tako i stranka mora biti servis svojim gradonačelnicima i načelnicima. Smatram da su danas ustroji gradova važniji nego ikad. Tu se često vežem na jednu rečenicu Wellingtona, koja kaže da se 19. st nazivalo stoljećem carstva, da je 20. stoljeće bilo stoljeće država, a 21. je stoljeće gradova. Ako obratite pozornost, primijetit ćete da se danas više spominju gradovi negoli države. Danas su gradovi pokretači društva, kroz gradove se razvija zajednica, gradovi su ti koji brinu o društvenom angažmanu, brinu o infrastrukturi i najbolje poznaju potrebe svojih građana. Država i županije važni su kao potpora takvom razvoju jer uvijek treba imati širi strateški kontekst koji povezuje cjelinu, stoga moram zahvaliti svojoj Primorsko-goranskoj županiji na podršci u svakom pogledu.

 

 

‘Gradonačelnici i načelnici rade izuzetno odgovoran posao. Oni su ambasadori SDP-a na terenu i stoga im se ubuduće treba posvetiti znatno veća pažnja i pružiti bezrezervna pomoć i podrška’

 

 

NACIONAL: Koga vidite kao predsjednika SDP-a? Hoće li Neretvanska skupina podržati nekog od kandidata, čime biste do neke mjere pokazali u kakvom smjeru bi stranka trebala ići s vaše pozicije?

SDP je stranka koju već godinama potresaju podjele. Radi se negativna selekcija, guraju se ‘’svoji’’ bez obzira na njihove kompetencije, znanje i izborni rezultat. Upravo zbog toga smo se okupili kako bismo podržali kandidate koji će u sljedećem mandatu graditi novi, jači SDP. Najveće mane SDP-a trenutačno su oportunizam i klijentelizam, o čemu naveliko i naširoko pišu mediji. To nije dobro i sada si uzimamo za pravo postaviti se kao brana svima onima koji godinama rastaču socijaldemokraciju u Hrvatskoj. U centar našeg interesa moramo vratiti čovjeka i omogućiti mu da živi i radi te da od svog rada može slobodno živjeti, imati mogućnost putovanja, školovanja djece i štednje za stare dane. Najsretniji bih bio kada bismo dobili državu u kojoj prosječan čovjek neće znati imena premijera i većine ministara kao u razvijenim, stabilnim zemljama i kada politika neće biti u prve tri vijesti informativnih emisija. To što imamo više kandidata za predsjednika SDP-a je dobro jer je to temelj demokratskih izbora, a izuzetno mi je drago da iz moje regije dolaze čak troje kandidata.

NACIONAL: Ne želite isticati nijedno ime, u redu. Gradonačelnik ste Kastva, što danas znači biti gradonačelnik jednog grada i član SDP-a? Koliko vam stranka pomaže, može pomoći, što ste očekivali, a što ste dobili?

Svatko od nas, na lokalnoj razini, ponajprije dobiva izbore svojim imenom, aktivnostima i zalaganjem u zajednici, no svakako ne treba zanemariti ni infrastrukturu koju pruža stranka. Ono gdje stranka može više pomoći, a što sam već rekao, jest pomoć i podrška u rješavanju svakodnevnih prepreka s kojima se svatko od nas suočava. Vjerujem da će nakon ove prijelomne točke stvari ipak krenuti nabolje, a prvi test su nam svakako lokalni izbori u svibnju 2021. godine. Vjerujem da se svatko od nas ovih dana pita hoće li nam situaciju unutar SDP-a biti otegotna u izborima i zato sam siguran da smo dovoljno svjesni važnosti trenutka i da ćemo se u najbržem roku konsolidirati i zapuhati u isti u rog.

NACIONAL: Kastav se lijepo razvija, danas je jedan od gradova s najvećim BDP-om u Primorsko-goranskoj županiji i grad koji nema problem s odlaskom ljudi, već u njega dolazi sve veći broj mladih obitelji. Kakva je situacija po tom pitanju, kad se gledaju brojke?

Mišljenja sam da tijekom zadnjih 25 godina Kastav pokazuje kako se stvara društveni rast. Statistike nas svrstavaju u 20 gradova u Hrvatskoj u kojima je najugodnije živjeti. Imamo treći najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj i visoko smo u izdvajanjima iz proračuna za odgoj, obrazovanje i socijalni program. Kastav raste u svakom pogledu… Godine 1993. imali smo oko 6000 stanovnika, a danas je ta brojka gotovo dvostruka. Često ističem kako je snaga Kastva upravo u njegovim stanovnicima pa se ljudi koji dosele osjećaju vrlo dobro, domaće i brzo prihvate običaje i način života ovoga kraja. Svakodnevno se može čuti kako se u zemlji živi jako loše, Hrvatska iseljava. Sa svih strana loše vijesti. I slažem se da ima nepravde, slažem se da ima ljudi koji s pravom trebaju biti ljutiti, ali nikako se ne slažem da takvo razmišljanje prevladava. To ne smijemo dozvoliti jer s negativnim razmišljanjem nikada nam i neće biti bolje. Ni ja nisam zadovoljan sa svime, no to me ne usporava, već motivira da još jače krenem u rješavanje izazova. Živimo u najboljem razdoblju u povijesti čovječanstva jer nikad nije bilo više sloboda, nikad nije bilo više mogućnosti za uspjeh i nikad prije niste u tako kratkom vremenu mogli doći do važnih informacija ili iskustava iz cijeloga svijeta.

 

 

‘Prolaze godine, ti se dokazuješ u svojim sredinama, radiš neke važne i velike stvari, a u stranci još uvijek smatraju da za tebe nije vrijeme. Stranci nedostaje kadrovska politika koja traži izvrsnost’

 

 

NACIONAL: Isto kao i Željku Kolaru, i vama se može spočitnuti činjenica da niste završili fakultet.

Obrazovanje je izuzetno važno i to naglašavam svakom prigodom. Moj put je išao drugačije, počeo sam razvijati tvrtku na vlastitoj poduzetničkoj ideji i to mi je uzelo previše vremena i energije. Zadovoljan sam što u ranim tridesetima imam uhodan, izvoznički posao, s vrijednim referencama diljem zemalja EU-a. Uvijek svima govorim da je ljudima s fakultetskim obrazovanjem jednostavniji put. Ja sam ga ostvario na teži način i, nikad se ne zna, možda se jednom ponovno uhvatim fakulteta koji danas ipak nije jedino mjerilo uspjeha. U vremenima start-upova, inkubatora, razvoja mikro poduzetništva traže se i neke druge vještine, a za sada mogu reći da je tvrtka koju vodim moj diplomski rad.

NACIONAL: Kako vidite SDP u budućnosti? Ne čini li vam se, kao nekim članovima, da ovim predsjedničkim kandidaturama SDP neće – bez obzira na to tko pobijedi – drastično mijenjati smjer? Dosta članova smatra da je potreban zaista mlad i sposoban kadar, neopterećen nekim političkim zaleđem koji bi SDP izdignuo iz ovih unutarstranačkih problema. Što mislite o tome?

SDP se mora transformirati i prilagoditi vremenu u kojem živimo. Moramo pokazati da svi političari nisu isti. Imamo kvalitetnih ljudi za koje se jednostavno premalo zna i to moramo mijenjati. Povukao bih tu jednu usporedbu… Kada ste prije nekoliko godina rekli riječ poduzetnik prve asocijacije su bile kriminalac, lopov, pere novac… Danas kad kažemo poduzetnik ipak imamo pozitivnije konotacije, da su to ljudi koji se trude, koji zapošljavaju i stvaraju, poput Rimca, Mrvoša, Gordane Kovačević, dečkiju iz Infobipa… pa i inozemnih kompanija gdje je ponovno u fokus stavljen čovjek, djelatnik. U tim tvrtkama nakon plaće glavna je kultura poduzeća i odnosi unutar zajednice. Tako funkcioniram na čelu Kastva i tako želim raditi kao član Predsjedništva SDP Hrvatske.

NACIONAL: Ako vas izaberu u Predsjedništvo, što će biti prvi potezi, što može Predsjedništvo?

U fokusu su svakako lokalni izbori. Treba učiniti sve da se omogući našim kvalitetnim ljudima izlazak i pobjedu na izborima. Važno je stvaranje tima stranke za pomoć izabranim ljudima za izvršne funkcije, na način da kada imate problem s financijama da znate koga zovete, kada imate problema s aktima uprave da znate koga zovete, kada imate problema sa školskim sustavom ili predškolskim programima opet znate koga zovete. Mislim da se moramo odmaknuti od naše politike trećeg puta u kojem prihvaćamo pobjednike kapitalizma i onda gubitnike kompenziramo socijalnim uslugama. Vrlo jasno moramo poslati poruke da materijalni uspjeh pojedinca ne smije ići preko onih koje je na tom putu pregazio. Nego da uspjeh ide zajedno s onima s kojima ga stvaraš. Surovi kapitalizam je naš jedini protivnik u borbi za čovjeka. Ne trebamo dodatno razvijati politike socijalne pomoći, već stvarati uvjete u kojima ćemo omogućiti svakom građaninu da živi od svoga rada, a ne da radi za život.

Komentiraj