MOSTAR: U Domu zdravlja tvrde kako “poslodavci pritišću pacijente da kriju simptome”

“Pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma“, navod je iz pisma zaposlenika Doma zdravlja Mostar, koji su danas poručili kako “neće moći dugo izdržati s iscrpljenim zdravstvenim sustavom”.

Broj zaraženih uz Mostaru neprestano raste, upozoravili su u pismu koje je prenio Radio Slobodna Europa. Podsjetili su da je od ožujka do svibnja u Mostaru zabilježeno 89 slučajeva zaraze, a u posljednja tri tjedna više od 120 slučajeva. „Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći“, upozoravaju liječnici.

Navode i da obolijevaju “uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi”, te da kliničke slike oboljelih variraju od blažih do teških simptoma, čak i s teškim upalama pluća zbog kojih je potrebna hospitalizacija i potporna terapija.

“Sve je teže kontrolirati situaciju iz više razloga – preveliki je porast broja oboljelih od COVID-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo suradnju s pacijentima kakvu smo imali u takozvanom prvom valu“. „Molimo vas, nastavite sa svojim redovitim aktivnostima, radite, privređujte za svoju obitelj i za društvo, ali čuvajte se“, poručili su liječnici sugrađanima.

Tvrde i da se pacijenti ne pridržavaju izrečenih mjera izolacije, te naglašavaju da im nedostaje zaštitne opreme i medija za testiranje.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]