Most zbog Lozančića i imenovanja dužnosnika prijeti novim izborima

Patrik Macek/PIXSELL

Loše odnose dviju strana najbolje ilustriraju napetosti do kojih je došlo na sjednici Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije. Predstavnici Mosta napustili su sastanak nezadovoljni ponašanjem Milijana Brkića

Odnosi Mosta i Domoljubne koalicije dramatično su narušeni, a napetostima između partnerskih strana koje trenutno formiraju Vladu trenutno se ne nazire kraj. Te napetosti toliko su eskalirale da su neki članovi Mosta najavili svojim političkim suradnicima iz Domoljubne koalicije da ozbiljno razmišljaju o prijevremenim izborima, odnosno o izlasku iz tek formirane vlade. Za takvo zaoštravanje međusobnih odnosa postoji više razloga, ali su proteklog tjedna tomu pridonijela dva ključna momenta: sukob Mosta s Domoljubnom koalicijom i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović oko pokušaja isforsiranog razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića te kadrovska svađa na Vijeću za suradnju, na komu se trebaju usuglašavati kandidati za različite funkcije u izvršnoj vlasti i oko nje.

Izvor blizak HDZ-u tvrdi da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila uvjerena da je s premijerom Tihomirom Oreškovićem postigla dogovor o smjeni Dragana Lozančića s funkcije ravnatelja SOA-e te da smatra da se Orešković privremeno morao povući zbog pritiska Mosta. Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u subotu da on u ovom trenutku ne vidi razlog za smjenu ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, s kojim je razgovarao, te da “ako se kojim slučajem dogodi, za to moraju postojati jasni argumenti”.

“MISLIM DA SE RAZRJEŠENJE RAVNATELJA SOAe može dogoditi jedino ako su dva potpisa, predsjednice i premijera, tako da u ovom trenutku gospodin Lozančić nije još uvijek razriješen, s tim da je predsjednica sa svoje strane učinila taj korak. Ja sam obavio razgovor s gospodinom Lozančićem jer sam se htio upoznati sa svime što se događa i u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod gospodina Lozančića išta što bi me upućivalo u to da postoje razlozi da on ne ostane ravnatelj SOA-e. O svemu tome trebao bi odlučiti premijer koji, vjerujem, ima i više informacija nego što bih ja imao i zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku sljedećeg tjedna”, rekao je Petrov u “Intervjuu tjedna” Hrvatskog radija.

Petrov je napomenuo da ga je premijer Orešković pozitivno i ugodno iznenadio. “S obzirom na dosadašnji način rada s predsjednikom Vlade, znam da ćemo imati mogućnost sudjelovanja i mogućnost prijedloga. Mogu reći da je predsjednik Vlade čovjek koji izuzetno poštuje argumente i nikad neće naglo donijeti odluku”, rekao je Petrov.

AKO SU TOČNE TVRDNJE BOŽE PETROVA da nema razloga za razrješenje Dragana Lozančića, to bi bio jedan od žešćih napada na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Ako bi Petrovljeve tvrdnje bile točne, moglo bi se tvrditi da je Kolinda Grabar Kitarović, ponajprije zbog pokušaja očuvanja vlastite narušene reputacije, bez valjanog razloga, povlačenjem svog povjerenja Draganu Lozančiću dovela zemlju na rub ozbiljne krize samo zato što je učestalo kontaktirala sa Zdravkom Mamićem, donatorom HDZ-a kojeg Uskok sumnjiči za zločinačko udruživanje.

Bez obzira na trenutne odnose predsjednice i vodstva HDZ-a, u HDZ-u to s pravom mogu tumačiti i kao napad Mosta na njihovu predsjednicu, što ni u kom slučaju ne pridonosi kvaliteti njihovih političkih odnosa.

Ako bi, pak, Orešković također uskoro uskratio povjerenje Lozančiću, ispalo bi da je Petrov krivo procijenio tu situaciju, a to bi potkopalo njegov politički autoritet i moglo najaviti preokret u odnosima snaga unutar Vlade. Stoga neki izvori bliski Mostu vjeruju da su izjave Petrova o Lozančiću, u kojima je on dao naslutiti da od Oreškovića ne očekuje supotpis za Lozančićevu smjenu, neslužbeno mogle biti popraćene i nekim drugim uvjetima o budućoj suradnji Mosta i Domoljubne koalicije. Drugim riječima, uskrati li Orešković povjerenje Lozančiću, Petrov bi mogao najaviti izlazak Mosta iz Vlade. Dogodi li se suprotno, Petrovljev politički autoritet dodatno će ojačati.

Neki izvori bliski Kolindi Grabar Kitarović tvrde da je Petrov iznenada promijenio svoj pogled na situaciju oko ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića samo zato što u Mostu još nisu pronašli svog definitivnog kandidata za tu funkciju. U Mostu se u kontekstu njihova kandidata za ravnatelja SOA-e spominje nekoliko osoba, ali čak i unutar Mosta nisu više sigurni tko ima najviše izgleda postati i njihov službeni kandidat za ravnatelja SOA-e. “Zna se tko je kandidat Mosta, ali se ne zna je li to i kandidat Bože Petrova”, izjavio je za Nacional izvor blizak Mostu.

  • IZVORI BLISKI PREDSJEDNICI tvrde da je Petrov iznenada promijenio svoj pogled na situaciju oko ravnatelja SOA-e samo zato što u Mostu još nisu pronašli svog definitivnog kandidata za tu funkciju

KAKO SVOJ SUPOTPIS za Mostova kandidata mora dati i Kolinda Grabar Kitarović, tvrdi se da je pritisak Bože Petrova na Kolindu Grabar Kitarović i Oreškovića u aferi SOA napravljen prvenstveno zato da bi, u slučaju da Orešković supotpiše Lozančićevu smjenu, Petrov mogao lakše uvjetovati da Kolinda Grabar Kitarović supotpiše imenovanje Mostova kandidata za ravnatelja SOA-e.

Neki izvori bliski Mostu tvrde da ta komplicirana politička nadmudrivanja nadilaze kapacitete Bože Petrova pa se i unutar Mosta često propituje tko su njegovi stvarni pozadinski savjetnici. To se pitanje često otvara i zato što se u više navrata u osjetljivim situacijama znalo događati da Petrov naprosto nestane na par dana i bude nedostupan i najbližim suradnicima, pa se među njima nagađalo da je tada Petrov “odlazio po mišljenje” na nepoznatu lokaciju.

To, pak, nije pridonijelo koheziji Mosta, čega su postali svjesni unutar HDZ-a i Domoljubne koalicije pa su i oni sa svoje strane počeli zaoštravati retoriku prema svojim političkim suradnicima. Ta zaoštrena retorika prošlog tjedna eskalirala je u još jednoj situaciji.

IZVORI BLISKI MOSTU TVRDE da loše odnose dviju strana najbolje ilustriraju napetosti do kojih je došlo na sjednici Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije, koja se sredinom prošlog tjedna održala u Saboru.

Više izvora iz Mosta tvrdi da su predstavnici Mosta demonstrativno napustili tu sjednicu, jer su bili nezadovoljni ponašanjem i odnosom koji je prema njima imao Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i šef delegacije Domoljubne koalicije u tom Vijeću. Isti izvori tvrde da se Brkić prema njima ponašao u najmanju ruku neprimjereno. “Brkić je tijekom sastanka u više navrata rekao da Most više ništa neće dobiti od onoga što traži na temelju potpisanog sporazuma o suradnji dviju strana. Neprimjerenim i povišenim tonom Brkić je članove naše delegacije ispitivao o tomu koliko zastupnika trenutno Most ima, komentirao da je Most dobio puno više no što mu pripada te da HDZ više nema namjeru ispunjavati po njemu neumjerene kadrovske prohtjeve Mosta. Neprimjereno je komentirao i odnose u Mostu, sugerirajući da je pitanje vremena kada će se Most raspasti. Sve je to rezultiralo time da je naša delegacija napustila sastanak”, tvrdi izvor blizak Mostu.

PREMA TVRDNJAMA ISTIH IZVORA, delegacija Mosta namjeravala se oko nastalih nesuglasica žurno posavjetovati s Petrovom i čelnicima Mosta, ali do njega nisu uspjeli doći. Tvrdi se da su rijetki iz Mosta znali gdje se Petrov tijekom proteklih nekoliko dana zapravo nalazio, jer se ponovo nije pojavljivao na nekim unaprijed najavljenim sastancima s vlastitim suradnicima. Tvrdi se da bi delegacija Mosta na sljedećim sastancima Vijeća za suradnju trebala biti pojačana još nekim članovima Mosta za koje se vjeruje da će znati verbalno kvalitetnije parirati Brkiću.

Ništa od navedenoga ne upućuje na to da bi se narušeni odnosi između Mosta i Domoljubne koalicije mogli bitnije popraviti. Osobito tomu ne pomažu najave da Karamarko planira formirati stabilniju vladu s HNS-om, ako tu stranku uskoro preuzme Ivan Vrdoljak. Sve to posredno pojačava izglede za raspisivanje prijevremenih izbora, a ako su takva predviđanja točna, u očima javnosti bit će naročito važno tko je i zašto do toga doveo. Bude li to zbog spora oko Dragana Lozančića napravio Most, taj potez mogao bi utjecati i na zbivanja unutar HDZ-a, ali i na reputaciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Komentiraj