Most: U Petrinji je kriminalni pothvat. Donacije, voda, azbest, rušenja, ništa nije riješeno. Svi samo sastanče

Mostov glavni tajnik i saborski zastupnik Nikola Grmoja poručio je u utorak iz Siska da neće biti stopostotne obnove tog grada jer zakon predviđa samo konstrukciju obnovu, što je tek manji dio izdataka.

Grmoja je izjavio kako su se HDZ i SDP sukobljavali u tome tko se izborio za stopostotnu obnovu Siska, dok je Most amandmanom tražio cjelovitu obnovu za kućanstva ugroženih obitelji.

“I to je razlog zašto u Zagrebu imamo samo 150 zahtjeva prema Fondu za obnovu, jer nije u pitanju cjelovita, nego samo konstrukcijska obnova koja financijski iznosi samo manji dio cjelokupne obnove”, poručio je.

Što se tiče revitalizacije, kaže da je Most podnio 20 amandmana na proračun za ovu županiju, ali su svi odbijeni, kao i njihov amandman vezan za brzu cestu za Sisak.

Porezno rasterećenje

U Mostu žele da se krene u smjeru revitalizacije, pa je u tom smislu organiziran i prvi sastanak skupine za revitalizaciju Banije koji je organizirala Vlada, a u njoj su svi zastupnici iz ove izborne jedinice, među kojima i on, rekao je Grmoja.

Predložio je, kaže, da se za Baniju odredi novi status, kao što je Vlada tražila za Vukovar od Europske komisije, kako bi Banija bila porezno rasterećena uz mogućnost državnih potpora.

Grmoja traži i da se istraži postupak s donacijama i raspodjelom pristigle pomoći, ali i drugim zbivanjima na potresom pogođenom području gdje građani, rekao je, nisu zadovoljni radom Stožera oko raspodjele pomoći.

Stanje nakon potresa Luca Gašpar Šako, Mostova koordinatorica za Petrinju, ocijenila je katastrofalnim. Njena osnovna primjedba odnosi se na neinformiranost o akcijama te odlaganju azbestnih ploča, kao i izostanak prioriteta u rušenju oštećenih objekata.

Traže dokumentaciju

“U Petrinji se događa kriminalni pothvat iako gradonačelnik sve opovrgava i tvrdi da ima dokumentaciju. Zbog toga smo svima nadležnima, od Vlade do općina, uputili zahtjev o očitovanjima te uvid u dokumentaciju s rokom od osam dana”, rekla je Gašpar Šako.

Petrinjci su, dodala je, tražili i da se u roku od 24 sata stradalom stanovništvu osigura pitka i tehnička voda, to su tražili i ranije, “ali ništa se nije promijenilo i ne shvaćaju nas ozbiljno”.

“Svi samo sastanče, ali nama ti sastanci ništa ne znače”, kazala je i izrazila sumnju u kriminalne radnje petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Izaslanstvo Mosta iz Siska je krenulo u obilazak ostalih stradalih gradova i općina Sisačko-moslavačke županije.

Komentiraj