Autori često citiranih izjava kojima su se suprotstavljali HDZ-u dobili su svoje promotivne majice s popularnim sloganima

Ko vas jebe, NE_ĆE_TE i SAD ili NIKAD glavne su poruke gerila kampanje kojom će Most uskoro krenuti u kampanju za prijevremene parlamentarne izbore. Zaštitni likovi kampanje bit će Mostovi zastupnici Ivan Kovačić i Miro Bulj te ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji su i autori često citiranih izjava kojima su privukli pozornost javnosti na sebe i svoju stranku.

Majice s likovima Kovačića, Bulja i Orepića i njihovim izjavama već su otisnute i spremne za distribuciju u kampanji u kojoj će Most sebe predstaviti kao jedinu političku opciju koja je uistinu spremna čuvati hrvatske nacionalne interese, koja je spremna žestoko se obračunati s korupcijom te koju čine dosljedni političari koji su zbog zaštite tih vrijednosti spremni žrtvovati saborske plaće i ministarske fotelje.

Most će i na ove izbore izaći samostalno, a kad je riječ o postizbornim preslagivanjima, većina analitičara očekuje da će se oni ipak ponovno okrenuti prema HDZ-u. No kad je riječ o izjavama koje će postati glavni slogani kampanje, treba podsjetiti da su one uglavnom upućene upravo HDZ-u, bilo kao poruke ili kao reakcije na neke postupke HDZ-a.

Ivan Kovačić tako je HDZ-u u Dnevniku Nove TV poručio “Ko vas jebe” nakon što je na unutarstranačkim HDZ-ovim izborima u Omišu pobijedio Ivan Škaričić, bivši gradonačelnik protiv kojeg su Ivan Kovačić i njegovi suradnici podnijeli desetak kaznenih prijava USKOK-u i Državnom odvjetništvu.

“Ako je budućnost HDZ-a u starim, istrošenim kadrovima, mogu samo reći: ‘ko vas jebe”, izjavio je Kovačić za Novu TV 25. travnja.

Kad su početkom lipnja, uoči najavljenog izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku te nakon što je HDZ uputio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, počele priče o preslagivanju u Saboru, Miro Bulj poručio je HDZ-u da nema prodaje Mostovih zastupnika te da su svih njih dvanaestero složni.

„Pojavila se informacija da je nas 12 mostovaca rascijepano, da ćemo se prodati. Nema prodaje i nama je najbitniji obraz. To smo pokazali i u pregovorima. Ono što je prije pokušavao Zoran Milanović, sada pokušava HDZ i šaljem im poruku – NE ĆE TE“, poručio je Miro Bulj koji je prvi javno prozvao Tomislava Karamarka zbog veza s lobistom Mola Josipom Petrovićem.

U ratu s Karamarkom bio je i Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i to prvenstveno zbog Karamarkovih pokušaja kadroviranja u policiji i sigurnosnom sustavu.

Orepić je krajem svibnja iz Dubrovnika poručio:

“Držim da je ovo vrlo bitan moment za Hrvatsku, ja bih ga čak nazvao ‘sad ili nikad’, gdje jednostavno dolazi do loma jednog načina vođenja politike i zato naglašavam da treba izdržati, da narod uistinu prepozna taj trenutak i nadam se da smo na dobrom putu. Imamo jedan način vođenja politike koji ima duboke korijene, koji je isprepleten međusobno i trenutno se taj sustav pomalo urušava. Načet je dobro, nadamo se da će se srušiti i da ćemo napraviti jedan demokratski iskorak”, izjavio je Orepić za Dubrovački dnevnik, a njegova izjava postala je jedan od glavnih političkih slogana Mosta.

Nacionalovi sugovornici među političkim analitičarima slažu se da su Mostovi zastupnici upravo takvim neizravnim načinom komuniciranja unijeli svježinu na hrvatsku političku scenu, a zanimljivo je da je, gostujući nedavno na N1 televiziji, nekadašnji Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić istaknuo da su mostovci vratili emocije u politički govor i da je to što ih neki optužuju da se ponašaju kao sekta, zapravo njihova komparativna prednost jer se upravo tako 1990. u vrijeme osnivanja govorilo i o HDZ-u. Kao glavnu njihovu prednost istaknuo je to što se predstavljaju kao čuvari nacionalnih interesa.

Komentiraj