MOST: “Statički nesigurna škola u Zagrebu dobila je zelenu naljepnicu nakon potresa”

Kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot upozorio je u utorak da je Osnovna škola Jure Kaštelana, koja je statički nesigurna, a u potresu i dodatno prodrmana, u pregledu nakon potresa dobila “zelenu” naljepnicu.

“Kako je moguće da ovakva građevina, polumontažni objekt star 54 godine koji ima vrlo krhku statiku dobio ‘zelenu’ naljepnicu. Pa tko će iz Gradske uprave pogledati našu djecu u oči, naše zagrebačke mališane i reći – nama je do vašega djetinjstva stalo ako je na ovako jednu krhku građevinu, na ovako jednu krhku statiku stavljena ‘zelena’ naljepnica?” upitao je Troskot na konferenciji za novinare kod te škole u Trnju, na Savici.

Nezamislivo je, istaknuo je, da 2021. godine djeca idu u školu koja je statički nesigurna.

“Pa zar nam se treba dogoditi Molise u Italiji, kada su poginula djeca, da bi se Gradska uprava na čelu s Bandićem i Lovrićem otrijeznila i da bi konačno napravili nešto sukladno s inicijativama roditelja iz ove gradske četvrti?” upitao je Troskot.

Tvrdi da je gradskim vlastima već deset godina kao ozbiljan problem poznata nesigurna statika i potreba rekonstrukcije te škole.

Most traži da se napravi cijela rekonstrukcija i uvid u statičku analizu zgrade prije i nakon potresa.

“Tragedija izbjegnuta pukom srećom”

Nezavisna saborska zastupnica u Klubu Mosta Marija Selak Raspudić istaknula je kako je veliki problem to što u programu mjera piše da zgrade koje su dobile “zelenu” naljepnicu neće ići na konstrukcijsko pojačanje.

“Dakle, otvoreno je pitanje hoćemo li nakon ovih potresa uopće moći doći do toga da se ova škola konstrukcijski pojača”, rekla je, među ostalim, Selak Raspudić. Istaknula je da je “pukom srećom” za vrijeme potresa ta škola izbjegla tragediju.

Selak Raspudić podsjetila je da je na probleme u toj školi upozorilo više od 1000 roditelja koji su zajedno, neovisno o političkoj opredijeljenosti, ustali i potpisali peticiju, a Troskot je istaknuo kako Most traži da se borba roditelja za prava djece prestane nazivati politikantstvom.

Na probleme Osnovne škole Jure Kaštelana na konferenciji za novinare upozorili su i majka učenika te škole Martina Silov te bivši učenik i Mostov koordinator za Gradsku četvrt Trnje Lovro Marković.

Komentiraj