HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

MOST “Samo HDZ racionalizaciju provodi zapošljavanjem više službenika”

Most nezavisnih lista ocijenio je u petak da jedino HDZ racionalizaciju javne uprave provodi zapošljavanjem više državnih službenika te u priopćenju prenosi izjavu predsjednika stranke Bože Petrova da Vlada u vezi s Državnim inspektoratom postupa amaterski i da je riječ o kozmetičkim potezima koji su posve besmisleni.

„Situacija s Državnim inspektoratom podsjeća na najavljena spajanja agencija s ministarstvima, što nije rezultiralo nikakvim smanjenjem javne uprave niti prijeko potrebnim uštedama. Vlada postupa amaterski i svakome je vidljivo da je riječ o kozmetičkim potezima koji su posve besmisleni i zapravo, kao što je slučaj s Državnim inspektoratom, povećavaju državne rashode”, ocijenio je Petrov komentirajući medijske napise da će novi Državni inspektorat na čelu s Andrijom Mikulićem zaposliti 500 ljudi više nego ih je bilo prije objedinjavanja inspekcija .

Podsjeća da je Most u razdoblju dok je bio na vlasti pripremio Akcijski plan za javnu upravu u vrijednosti 880 milijuna kuna s 20 projekata, koji se “temeljio na konkretnim i realnim istraživanjima”.

“Ova Vlada nema takav pristup, a racionalizacija javne uprave je ključna za gospodarski napredak“, poručio je Petrov.

Mostov kandidat za EU parlament Ivan Prskalo smatra kako je vrijeme da Hrvatska konačno provede tranziciju iz javnog u privatni sektor.

„Ovakve najave potvrđuju da aktualna Vlada umjesto da smanjuje državni aparat i potiče razvoj poduzetništva, čini upravo suprotno. Sustav mora postojati radi ljudi, a ne birokrata. Vrlo često nailazimo na nelogične primjere i drakonske kazne za poduzetnike. Zašto Vlada ne usmjeri svoje napore u to da poduzetnicima olakša poslovanje i redefinira propise, a ne da proširuje birokraciju koja raste na njihov teret?“, upitao je Prskalo.

Državni inspektorat u petak je neprihvatljivim nazvao usporedbe broja izvršitelja u ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg Državnog inspektorata, navodeći, uz ostalo, da je Uredbom o unutarnjem ustrojstvu broj izvršitelja za 168 manji nego je to bilo predviđeno u bivšem ustrojstvu.

Komentiraj