MOST od Kolinde zatražio sazivanje izvanredne sjednice Sabora o Kujundžiću

MOST se obratio predsjednici Kolindi Grabar Kitarović s inicijativom za sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

“Poštovana gospođo Grabar-Kitarović,

Ovim putem Vas pozivam da temljem članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske uputite zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora povodom Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva u Vladi Republike Hrvatske.

Prijedlog su dana 22. srpnja 2019. podnijela 32 zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Gordan Jandroković, dopisom je izvijestio predlagatelje da se nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora te da će Prijedlog biti uvršten i raspravljen na prvoj redovitoj sjednici Hrvatskoga sabora. Istoga datuma zastupnici Hrvatskog sabora obratili su se i Ustavnom sudu Republike Hrvatske s Prijedlogom da Ustavni sud podnese Hrvatskom saboru Izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti, u svezi sa zaključkom Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

S obzirom da je člankom 116. stavkom 4. Ustava Republike Hrvatske propisano da se rasprava i glasovanje o povjerenju mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga, razvidno je da će u ovom konkretnom slučaju taj ustavni rok biti prekoračen, a odredbe Ustava Republike Hrvatske povrijeđene.

Stoga Vas još jednom pozivam da iskoristite svoju ustavnu ovlast i uputite zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora imajući u vidu da je politička odgovornost vlade pred parlamentom neizostavni element hrvatskog parlamentarnog sustava te ona ne može biti parcijalna i povremena”, stoji u inicijativi MOST-a.

Podsjetimo, MOST je ranije uputio inicijativu kroz redovitu saborsku proceduru o čemu je Nacional izvijestio. Gordan Jandroković je inicijativu odbacio s proceduralnim objašnjenjem.

“Smatramo da je zaključak saborskog odbora neustavan i zahtijevamo da Ustavni sud hitno i bez odgode izvijesti predsjednika Sabora o neustavnosti tog zaključka, te da on sazove sjednicu na kojoj će se raspravljati o povjerenju ministru zdravstva, poručio je mostovac Robert Podolnjak.

Komentiraj