Aktualna drama oko izbora prvog čovjeka NP Plitvička jezera povod je press konferenciji koju su ondje danas održali čelni ljudi Mosta, javlja N1 televizija.

Govorili su predsjednik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, saborska zastupnica Ines Strenja Linić te voditelj Savjeta za branitelje Mosta nezavisnih lista.

Bivši Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ocjenjuje da je u pozadini sukoba u HDZ-a borba za upravljanje nad javnom ustanovom NP Plitvice koja godišnje ostvaruje promet od 270 milijuna kuna.

Kazao je da smo jučer čuli “rascviljene vapaje iz Gospića”, a da Darko Milinović i njegovi suradnici nisu ni riječju spomenuli stvarne probleme u nacionalnom parku.

“Ono što se nije moglo primijetiti je zabrinutost za određene vrijednosti zbog ugroze koja ovdje postoji, 24 sedrene barijere koje su pod zaštitom UNESCO-a uništene su početkom 2012. da bi se, kako su govorili lokalni stručnjaci, osigurala staza.

Isto tako, nisam primijetio zabrinutost zbog katastrofalnog stanja preenorme izgrađenosti u Plitvice Selu, a svima je jasno da se radi o jednoj devastaciji. Da bi se to sad riješilo i da bi se izbjegla katastrofa, sada to traži uključivanje svih. Građevinske dozvole se izdaju u lokanom uredu u Gospiću, praktični bez znanja Javne ustanove. Tako je stanje frapantano. Posla je puno, a vidimo da je u fokusu zaštita lokalnih interesa. Nadamo se da će u zaštitu interesa doći akcijski plan, a koji je već trebao biti donijet ali je zaustavljen”, kazao je Dobrović.

“Stvari nisu otišle tako daleko da nisu popravljive, ali ako se nastavi ovakva politika, jednog dragulja više u Hrvatskoj neće biti”, komentirao je Božo Petrov.

Komentiraj