Moskva zatvara barove i restorane preko noći zbog širenja covida-19

Moskovski barovi, klubovi i restorani dva mjeseca bit će zatvoreni tijekom noći kako bi se suzbilo širenje covida-19, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin u utorak.

Moskovski gradonačelnik Sobjanin rekao da je restoranima, barovima, noćnim klubovima zabranjeno posluživati goste između 23 i 6 ujutro od 13. studenog do 15. siječnja.

Dužnosnik gradonačelnikova ureda rekao je da će se provoditi kontrole i kažnjavati svi koji budu kršili odredbe.

Stroge mjere uvest će se i za obrazovne ustanove, kazališta i sportske događaje, rekao je.

Studenti će prijeći na online nastavu, a preporučeno je da se učenici, koji već uče kod kuće, i dalje što manje kreću gradom.

“Dodatne mjere potrebne su kako bi se što je više moguće prekinuo lanac prijenosa virusa i smanjila razina zaraze”, napisao je na svojoj internetskoj stranici Sobjanin.

Rusija je u utorak zabilježila 20.977 novozaraženih i 368 smrtnih slučajeva.

Vlasti su čvrsto odlučile da neće uvesti stroge mjere karantene poput onih u proljeće, unatoč rekordnim brojkama zaraženih i više od 31.000 umrlih.

Rusija je već testirala dva cjepiva protiv virusa i na putu je da registrira i treće, rekao je predsjednik Vladimir Putin u utorak te dodao da su sva djelotvorna.

Rusija uvodi svoje cjepivo Sputnik V u domaću upotrebu, unatoč činjenici da pokusna ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a u utorak je rekla da su djelotvorna više od 90%, nakon ranijih komentara proizvođača cjepiva Pfizer Inc i BioNTech, koji tvrde isto za svoje eksperimentalno cjepivo protiv covida-19.

“Studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, ta cjepiva sigurna i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sva su učinkovita”, rekao je Putin putem video konferencije na sastanku na vrhu Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Učinkovitost ruskog cjepiva temelji se na podacima prikupljenim na provedenom cijepljenju građana, a ne na ispitivanju koje još traje.

Putin je također rekao da je Moskva spremna na suradnju na cjepivima protiv koronavirusa.

Komentiraj