Hina

Moskva upozorila da nove američke sankcije vode u neizvjesnost

Rusija je u srijedu upozorila da će nove sankcije što ih je protiv Moskve izglasao američki Zastupnički dom, već loše odnose između dviju zemalja odvesti u još veću neizvjesnost i najavila da bi taj potez mogao rezultirati odmazdom.

Rusija je reagirala nakon što je Zastupnički dom velikom većinom glasova (419-3) glasao za nove sankcije Moskvi i prisilio predsjednika Donalda Trumpa da traži dopuštenje zastupnika ukoliko ih želi ublažiti ili pooštriti.

Moskva se u početku nadala da će Trump uspjeti poboljšati prilično loš odnos između dviju zemalja, osobito nakon navoda po kojima se Rusija umiješala u prošlogodišnju američku predizbornu kampanju. Nade u poboljšanje odnosa dodatno su pogoršale informacije o vezama između Trumpovih bliskih suradnika i ruskih dužnosnika.

Rusija od početka negira sve optužbe o umiješanosti.

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za agenciju Interfax u srijedu je izjavio da najnovije američke sankcije ne ostavljaju mjesta poboljšanju odnosa između Moskve i Washingtona u bliskoj budućnosti te da odnos usmjeravaju prema vrlo neizvjesnoj vazi.

“Sve ovo već ima iznimno negativan utjecaj na proces normalizacije naših odnosa”, izjavio je Rjabkov za Interfax.

Američko-ruski odnosi ulaze u neizvjesnu fazu u političkom i diplomatskom smislu, kazao je.

Dodao je kako smatra da su nove sankcije zamisao američkiih zastupnika koji mrze Rusiju i žele naškoditi Trumpu.

Konstantin Kosačjov, predsjednik odbora za vanjske poslove u gornjem domu ruskog parlamenta službenu je Moskvu pozvao da osmisli “bolan” odgovor na američki potez.

Komentiraj