EPA/MAXIM SHIPENKOV

Moskva tvrdi da je izvješće OPCW-a o Skripalu možda dio britanske urote

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da ima razloga vjerovati kako je izvješće Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), kojim je potvrđen britanski zaključak o nervnom otrovu upotrijebljenom u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Salisburyju, dio urote Londona kojom se želi diskreditirati Rusija.

Glasnogovornica Maria Zaharova rekla je na brifingu da Rusija neće povjerovati nijednom zaključku o trovanju Skripala ako njezini stručnjaci ne budu uključeni u istragu. Ona je također kazala da Velika Britanija treba dokazati da ne drži kao taoce otrovanog bivšeg dvostrukog špijuna Skripala i njegovu kćer Juliju Skripal.

Zaharova je rekla da su oca i kćer britanske vlasti izolirale i da ih nitko nije vidio više od mjesec dana. Isto tako izrazila je sumnju u autentičnost nedavnih izjava Julije Skripal.

Britanska premijerka Theresa May kazala je ranije da su Sergej Skripal i njegova kći Julija bili otrovani vojnim nervnim otrovom iz skupine otrova novičok, koje je Sovjetski Savez razvio 1970-ih i 1980-ih. OPCW, koji je sam uzeo uzorke za analizu u Salisburyju na britanski zahtjev, nije nikoga okrivio za taj napad niti točno imenovao otrov o kojem je riječ. “Rezultati analiza OPCW-ovih laboratorija uzoraka iz okoliša i biomedicinskih uzoraka koje je prikupio OPCW-ov tim potvrđuju zaključke Ujedinjenog Kraljevstva koja se odnose na vrstu toksične kemikalije upotrijebljene u Salisburyju i koja je teško ozlijedila troje ljudi”, navodi se u izvješću. Policajac koji je pomogao Skripalima također se razbolio.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ribakov ipak je rekao da će Rusija dodatno proučiti izvješće OPCW-a.

Velika Britanija zatražila je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog ruske upletenosti u trovanje Sergeja Skripala nakon što je organizacija za nadzor kemijskog oružja potvrdila britanske analize da je upotrijebljen kemijski otrov, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da sada nema sumnje da je Rusija odgovorna za pokušaj ubojstva bivšega ruskog špijuna.

Johnson je rekao da Rusija “mora dati odgovore” nakon što su zbog nervnog otrova novičoka hospitalizirani Skripal, njegova kći i policajac.

“Ne može biti sumnje u to što je upotrijebljeno i nema drugog objašnjenja o tome tko je odgovoran”, rekao je Johnson nakon što su ispitivanja u četirima laboratorijima  povezanim s organizacijom za nadzor kemijskog oružja i potvrdila britanske rezultate da je u prošlomjesečnom napadu korišten nervni plin.

“Samo Rusija ima sredstva, motive i mogućnosti”.

Velika Britanija zatražila je u četvrtak da se Vijeće sigurnosti UN-a sastane idući tjedan.

Trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji prošli mjesec pokazuje “koliko je Rusija spremna biti bezobzirna”, rekao je čelnik britanske obavještajne agencije GCHQ u četvrtak u oštrom napadu na Kremlj.

U prvom javnom govoru nakon preuzimanja dužnosti šefa britanske obavještajne agencije prošle godine, Jeremy Fleming je rekao da je trovanje Sergeja Skripala  i njegove kćeri u Salisburyju u južnoj Engleskoj bilo “posebno upečatljivo i šokantno”. Optužio je Rusiju da zamagljuje granice između kaznenog djela i državnih aktivnosti.

Velika Britanija optužila je Rusiju za napad na Skripala dok je Moskva zanijekala svaku upletenost. To je izazvalo jednu od najvećih diplomatskih kriza između Rusije i zapadnih zemalja nakon Hladnog rata.

Komentiraj