EPA/MAXIM SHIPENKOV

MOSKVA Tisuće Rusa u mimohodu sjećanja na Borisa Nemcova

Tisuće ruskih državljana okupile su se u nedjelju u središtu Moskve kako bi tradicionalnim mimohodom obilježile godišnjicu ubojstva ruskoga oporbenog čelnika Borisa Nemcova.

Političar je napadnut i ubijen 2015. dok je šetao s jednom ženom blizu Kremlja, kada je nekoliko ljudi izašlo iz automobila i pucalo na njega.

Prosvjednici su isticali fotografije ubijenog političara, a na jednome transparentu je pisalo: “Rusiju smo dali varalicama, vrijeme je da je vratimo”.

Po podacima nevladine organizacije White Counter u nedjelju se na bulevaru, koji se nalazi oko kilometra i pol sjeverno od Kremlja okupilo oko 10.600 ljudi.

Prosvjedi su počeli i u Sankt Peterburgu.

“Ovo je mimohod koji se održava u znak protivljenja Vladimiru Putinu. Ovo je marš za slobodnu i demokratsku Rusiju”, istaknuo je jedan od organizatora prosvjeda, političar Ilja Jašin u video snimci objavljenoj prije njihova početka.

Nemcov je rođen 1959. godine u Sočiju, doktorirao je matematiku i fiziku, a politikom se počeo baviti prosvjedujući protiv gradnje novoga nuklearnog reaktora nakon katastrofe u Černobilu.

Godine 1991. postao je guverner pokrajine Njižni Novgorod, a šest godina kasnije tadašnji ga je predsjednik Boris Jeljcin pozvao u vladu. Bio je ministar energetike, vicepremijer i izgledni nasljednik Jeljcina, no tada je počeo uspon Vladimira Putina. Nemcov je nakon uhićenja Mihaila Hodorkovskog 2003. postao žestoki Putinov kritičar. U kolovozu 2012. Nemcov je objavio izvještaj u kojem navodi da Putin troši milijarde rubalja poreznih obveznika kako bi živio luksuzno.

Naveo je da na održavanje luksuznih rezidencija, aviona i jahti godišnje potroši 2,5 milijarde dolara.

Nemcovljevo se ubojstvo dogodilo dva dana prije najavljenoga prosvjednoga skupa oporbe protiv politike Kremlja.

Komentiraj