epa

Moskva osuđuje histeriju koja ismijava Sjedinjene Države

Američke optužbe o ruskoj umiješanosti u američki predizborni proces Rusija je u petak nazvala “histerijom koja ismijava” Sjedinjene Države, nakon što su američke tajne službe optužile Moskvu da se i dalje upleće u američki politički proces.

“Ne samo da ta histerija, koja traje već više od dvije godine, a radi se o navodnoj umiješanosti Rusije u američki predizborni proces, potkopava bilateralne odnose, nego istodobno ismijava cijeli američki politički sustav”, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova na koferenciji za novinare.

Njezina izjava uslijedila je pošto je više američkih visokih dužnosnika, poput šefa FBI-a optužilo u četvrtak Rusiju da i dalje pokušava ” oslabjeti i podijeliti” Sjedinjene Države.

Prijetnja “jest stvarna i nastavlja se. A mi činimo sve što možemo da bismo održali izbore u koje bi Amerikanci imali povjerenja”, kazao je Dan Coats, ravnatelj obavještajne zajednice SAD-a.

Ilegalne aktivnosti uključuju nastojanja da se omete glasovanje i osigura nezakonito financiranja kampanja, cyber-napade na infrastrukturu za glasovanje uz računalne upade usmjerene na izabrane dužnosnike i druge, rekli su dužnosnici SAD-a.

“Glede ruskog miješanja u izbore na sredini mandata, i dalje vidimo opsežnu rusku kampanju širenja poruka u nastojanju da se Sjedinjene Države oslabe i podijele”, dodao je Coats. “Nastavit ćemo pratiti i upozoravati na sve takve pokušaje”.

Ravnatelj FBI-ja Christopher Wray je rekao da je FBI otvorio istragu o miješanju u izbore.

“Također znamo da su Rusi pokušali ‘hakirati’ i ukrasti informacije od kandidata i dužnosnika vlade”, rekao je Coats.

On je također rekao da Rusija nije jedina zemlja koja pokušava omesti američke izbore.

Komentiraj