MOSKVA Na prosvjedima za slobodne lokalne izbore više od 20.000 ljudi

Više od 20.000 ljudi, među kojima su bili čelnici ruske oporbe, okupilo se u subotu u središtu Moskve tražeći slobodne i poštene lokalne izbore, uz povike “Rusija će biti slobodna!”, “Sramota!” i “Ovo je naš grad!”.

Oporba je pozvala na prosvjede pošto su ruske vlasti poništile prijavu šezdesetak kandidata za izbore za moskovsku gradsku skupštinu predviđene u rujnu.

“Ovo je očito najveći oporbeni skup posljednjih godina”, rekao je politički protivnik Kremlja, bloger i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni koji je sa suradnicima bio na mjestu događaja.

Nevladina organizacija Bijeli brojač specijalizirana za procjenu broja sudionika skupova objavila je podatak o najmanje 22.500 ljudi koji su došli na skup koji je vlast odobrila.

“Rusija će biti slobodna!”, izvikivali su prosvjednici na glavnoj prometnici u središtu grada pod budnim okom redarstvenika, a neki su nosili transparente s natpisom “‘Ne’ Putinu!” i “Imam pravo glasa” te ruske zastave.

U obraćanju prosvjednicima Navaljni (43), je pozvao vlasti da do iduće subote prihvate prijave svih kandidata. U protivnom, rekao je, organizirat će nove velike prosvjede ispred gradske vijećnice.

Odvjetnica Ljubov Sobol (31), koja je isključena iz izborne utrke i bliska je Navaljnom, rekla je da je sigurna u pobjedu. “Nećemo odustati!”, rekla je.

Moskovsko izborno povjerenstvo u srijedu je izbacilo iz predizborne utrke 57 kandidata, uglavnom predstavnike oporbe, zbog formalnih propusta i nepravilnosti za koje potonji tvrde da su izmišljeni.

Moskovljani će na regionalnim i lokalnim izborima 8. rujna na petogodišnji mandat birati 45 zastupnika lokalne skupštine koji će imati zadaću odobravati odluke gradonačelnika Sergeja Sobjanjina odanog vlasti.

Komentiraj