Moskva kritizira udare u Iraku, Bagdad prijeti preispitivanjem veza sa SAD-om

Rusija je u ponedjeljak ocijenila “neprihvatljivim” raketiranje vojne baze u Iraku nakon kojega je uslijedio američki odgovor u vidu udara na proiransku paravojnu skupinu na iračko-sirijskoj granici a iračka vlada je najavila “preispitivanje veza” sa Sjedinjenim Državama.

“Rusko ministarstvo vanjskih poslova smatra zračne udare između (brigada) Hezbolaha i SAD-a u Iraku i u Siriji neprihvatljivima i kontraproduktivnima”, ističe ministarstvo u priopćenju.

Moskva je usto pozvala “sve strane da se suzdrže od poduzimanja drugih mjera koje bi mogle naglo destabilizirati vojnu i političku situaciju u Iraku, u Siriji i u susjednim zemljama”.

Te izjave dolaze pošto je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak u Moskvi primio iranskog kolegu Mohamada Džavada Zarifa.

Iračka vlada je u ponedjeljak navečer rekla da će morati “preispitati veze” s SAD-om nakon zračnih udara koje je Washington izveo dan ranije na baze proiranskih boraca pridruženih iračkim snagama u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi.

“Američke snage su djelovale vodeći se svojim političkim prioritetima a ne prioritetima Iračana”, upozorila je iračka vlada u ostavci koja je održala sastanak Vijeća sigurnosti u suženom sastavu.

Washington tvrdi da je u nedjelju navečer gađao baze brigada Hezbollha – proiranske skupine u sastavu paravojne koalicije koja se bori protiv džihadista – kako bi zaustavio niz raketnih napada na svoje vojnike i diplomate kojih je u zadnja dva mjeseca bilo jedanaest.

Nedjeljni napadi su razbjesnili Iračane i barem nakratko gurnuli u drugi plan narodnu pobunu protiv vlade u Bagdadu i njezinih iranskih pokrovitelja što traje već četiri mjeseca.

Komentiraj