Rusija je u petak pozvala na razgovor grčkog veleposlanika Andreasa Friganasa i uručila mu prosvjednu notu zbog “proturuskih odluka” Atene, među kojima je i ona o protjerivanju dvojice ruskih diplomata

Moskva je “uputila oštar prosvjed zbog najave protjerivanja dvoje ruskih diplomata i zabrane ulaska na grčki teritorij još dvojici ruskih državljana”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Grčka je u srijedu najavila da će poduzeti “mjere zaštite nacionalnih interesa”, nakon “miješanja” ruskih dužnosnika u rješavanje spora oko imena s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom.

Završetak postupka promjene imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija toj će bivšoj jugoslavenskoj republici otvoriti put za formalan poziv NATO-a da se pridruži bloku, čemu se oštro protivi službena Moskva.

Rusija optužbe Atene odbacuje kao potpuno neutemeljene te smatra da bi najavljene mjere “uvelike naštetile” odnosima između dvije zemlje.

Također je upozorila da je spremna poduzeti “recipročne mjere” protiv Atene.

Grčka i Rusija dijele istu pravoslavnu vjeru i tradicionalno dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose. Tomu u prilog ide odluka Grčke iz ožujka. Tada se Helenska Republika nije pridružila ostalim članicama NATO-a u odluci o povlačenju iz Moskve diplomata zbog trovanja bivšega ruskog špijuna u Engleskoj za što Britanci odgovornima drže Rusiju. Službena Moskva opovrgnula je bilo kakvu umiješanost u incident.

U najnovijim nesuglasicama Grčka je optužila ruske diplomate za aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim statusom, među kojima su i protuzakonite aktivnosti protiv državne sigurnosti, piše list Kathimerini te dodaje da su među njima i pokušaji podmićivanja.

Komentiraj