MORH: Zračne snage HRZ-a tijekom uskrsnih blagdana angažirane 18 puta

Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom uskrsnih blagdana bile su angažirane 18 puta u pružanju potpore civilnim institucijama i lokalnoj zajednici, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane (MORH).

Dežurna letačka posada 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila smještena na aerodromu na otoku Krku u dvije akcije je prevezla dva pacijenta s otoka Raba u KBC Rijeka.
Protupožarne snage 855. protupožarne eskadrile 93. krila bile su angažirane deset puta u gašenju požara u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Najveći angažman zabilježen je na požarištu na Dinari  i to na lokaciji Ježević-Crvene grede u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su letačke posade s avionima Canadair i Airtractor ostvarile oko 14 sati naleta pri čemu je izbačeno više od 330 tona vode na požarište.
Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera također su bile aktivne. Helikopterima Mi-8 MTV1 prevezle su ukupno šest pacijenata do KBC Split i to s Korčule tri, sa Hvara dva dok su iz Dubrovnika hitnim letom zbrinuli jednu trudnicu. Jedan pacijent s Hvara, prevezen je prilagođenim helikopterom do KBC-a Split jer je postojala sumnja na zarazu COVID-19, no kasniji rezultati pokazali su da je pacijent bio negativan.

Komentiraj