Ministarstvo obrane (MORH) komentiralo je u srijedu medijske natpise prema kojima “750 tisuća kuna dugova stiže na naplatu Ministarstvu obrane zbog neplaćenih prekovremenih sati što ih je odradilo četvero pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva” naglašavajući “kako se radi o prvostupanjskoj presudi na koju će se uložiti žalba”.

“Presuda će se osporavati kod višeg suda s osnova pogrešnog modaliteta izračuna ostvarenih sati rada djelatnih vojnih osoba”, priopćio je MORH.

Prema pisanju nekih medija, gotovo 750 tisuća kuna dugova stiže na naplatu Ministarstvu obrane zbog neplaćenih prekovremenih sati što ih je odradilo četvrto pripadnika HRZ-a od 2003 do 2006. godine. Općinski sud u Novom Zagrebu dosudio je dugove satniku Nikoli Gaži, pilotu helikoptera, Gordani Gluić, koja je bila među prvim pilotkinjama helikoptera HRZ-a, te njihovim kolegama Nediljku Ivančiću i Jošku Ivančeviću.

MORH napominje da je u predmetima koji se navode riječ o prvostupanjskoj presudi na koju će se uložiti žalba te će se presuda osporavati kod višeg suda s osnova pogrešnog modaliteta izračuna ostvarenih sati rada djelatnih vojnih osoba.

Riječ je o tužbi djelatnih vojnih osoba iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane podnesene 2008. godine Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, kojom tužitelji potražuju isplatu dodataka na plaću na ime ostvarenog prekovremenog rada, rada noću, subotama, nedjeljama i blagdanom te za dežurstva. Postupci se dugo vode jer je izvornom tužbom obuhvaćeno 36 tužitelja, koje je nadležni sud razdvojio u više sudskih postupaka.

Tijekom tih postupaka Republika Hrvatska – Ministarstvo obrane, zastupana po Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu isticala je prigovore materijalno-pravne naravi te u navedenim postupcima do sada nije donesena pravomoćna presuda.

Osim navedenih, Republika Hrvatska – Ministarstvo obrane vodi još sporova iz radnih odnosa u kojima djelatne vojne osobe potražuju isplatu dodataka na plaću na ime prekovremenog rada, rada noću, subotama, nedjeljama i blagdanom i sl. Po pravomoćnim presudama, Republika Hrvatska – Ministarstvo obrane postupa i postupat će sukladno izrekama tih odluka, navodi MORH.

Komentiraj