Svađe i napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije donijele su korist barem jednoj bosanskohercegovačkoj tvrtki i to onoj koja proizvodi streljivo i koja je zahvaljujući prijeporima na relaciji Zagreb-Beograd postala važan dobavljač za Hrvatsku vojsku (HV) prenio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

Tvornica streljiva “Igman” iz Konjica dobila je posao vrijedan oko 1,2 milijuna konvertibilnih maraka (oko 600 tisuća eura) čiji je naručitelj Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH) a riječ je o isporuci vježbovnih metaka.

Konjička tvornica “uskočila” je u ovaj posao jer Hrvatska nije željela prihvatiti ponudu što ju je temeljem javnog natječaja dala tvrtka “Prvi partizan” iz Užica.

Pitanje nabavke vježbovnog streljiva za potrebe HV-a tako je ostalo nerješeno još od 2015. godine, a kad je zaprijetila nestašica MORH se odlučio na izravnu pogodbu s “Igmanom”.

“Kupac je došao na prijem i roba je otpremljena prije Nove godine. Što se nas tiče, ništa nije bilo skriveno”, kazao je direktor “Igmana” Džahid Muratbegović.

Iz Konjica je tako u Hrvatsku otpremljeno ukupno pet milijuna metaka a riječ je o manevarskom ali i bojnom streljivu za jurišne i snajperske puške koje se rabe radi uvježbavanja pripadnika HV-a.

Muratbegović je kazao kako je posao s MORH-om bio tek jedan u nizu koji dokazuju kvalitetu i potencijal vojne industrije u BiH.

Dodao je kako su svi kapacteti “Igmana” angažirani a zahtjevi kupaca iz inozemstva neprestano pristižu pa u Konjicu planiraju proširiti pogone za proizvodnju streljiva.

Komentiraj