Bitnica “Vulkan” iz sastava 1. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, koji je smješten na vojnom poligonu Bemowo Piskie, uspješno je od 18. do 20. prosinca provela vježbu s više vatrenih zadaća u okviru integracije vatrene potpore borbene skupine te je tom prigodom istaknut visok profesionalizam i usredotočenost na zadaću pripadnika OS RH, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane.

Na vježbi izravne vatrene potpore borbene grupe sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine.

Hrvatske Oružane snage u vježbi su sudjelovale s četiri SVLR “VULKANA” 122 mm, američke oružane snage izvršile su gađanje  haubicom 155 mm, minobacačima 120 mm, 81 mm i 60 mm, dok su pripadnici britanskih oružanih snaga sudjelovali s izvidničkom satnijom koji su bili prednji motritelji i navodili paljbu.

Sukladno planu obuke te nakon provedenih planskih i obučnih aktivnosti svih borbenih elemenata bitnice i koordinacije s časnicima za paljbenu potporu u stožeru borbene skupine, pristupilo se provedbi vježbe s bojevim gađanjima koja je trajala 72 sata. Cilj vježbe je bio što učinkovitije integrirati sve elemente vatrene potpore borbene skupine u potpori napadnih djelovanja bojne mehaniziranog pješaštva. Tijekom provedbe gađanja provjerena je obučenost svih elemenata bitnice, uz poštivanje mjera sigurnosti, napose pri rukovanju s raketnim streljivom.

Iako su vremenski uvjeti bili otežavajući (niska temperatura te susnježica i magla), na raščlambi nakon djelovanja istaknut je visok profesionalizam i usredotočenost na zadaću svih pripadnika bitnice te izvrstan vatreni učinak na ciljevima, a bitnica je nakon provedene vježbe ocjenjena ocjenom „uvježbano“ u svim elementima provedbe vježbe.

Komentiraj