MORH: Maloljetnici u srednjim školama ne anketiraju se za vojni rok

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo obrane (MORH) opovrgnulo je u četvrtak navečer napise u medijima da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok.

Reagirajući na članak objavljen večeras na portalu Index.hr, pod naslovom „Je li počelo? Učenicima u osječkoj školi podijelili upitnike o vojnom roku“, u kojem se navodi da se maloljetnici anketiraju za vojni rok, MORH je istaknuo kako nije točno da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok te da nema saznanja na koji način je predmetni upitnik došao u srednju školu koja se navodi u tekstu.

Naime, riječ je o upitniku koji se popunjava prilikom upisa u vojnu evidenciju, a koji se uz poziv za upis u vojnu evidenciju dostavlja na kućne adrese osobama koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a sve prema evidenciji MUP-a. Popunjeni upitnici mogu se poslati poštom ili se mogu osobno predati u Područnim odsjecima za poslove obrane koji su pozive i upućivali, navodi u priopćenju Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Podsjeća da je riječ o zakonskoj obvezi, koja proizlazi iz odredbi Zakona o obrani („Narodne novine“ broj: 73/13, 75/15 i 27/16) te Pravilnika o načinu vođenja vojne evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze („Narodne novine“ 114/14). Upis u vojnu evidenciju redovno se obavlja svake godine, po propisanoj proceduri, a Ministarstvo obrane također o navedenom svake godine informira javnost na svojim web stranicama.

Upis u vojnu evidenciju 2017. godine planirano je provesti tijekom ožujka i travnja, stoji na kraju priopćenja iz MORH-a.

 

Komentiraj