HINA

MORH Jučerašnji dan rekordan u protupožarnoj sezoni, Krstičević danas obilazi požarišta na području Promina

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići će danas u jutarnjim satima požarišta na području Promina, gdje će se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, objavio je MORH.

Trenutno u Promini od ranog jutra požar gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i ‘Lori’ u Splitu. U pričuvi je i 210 pripadnika smještenih u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Jučerašnji dan ocijenjen je kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu.

Sveukupno je izbačeno oko tisuću vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na jučerašnjim požarima zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu od početka protupožarne sezone. Tako su jučer zračne snage izbacile oko 4000 tona vode, a ukupno je od početka protupožarne sezone potrošeno milijun i 370 000 litara goriva, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Komentiraj