MORH Dva kanadera stigla u Italiju, pomagat će u gašenju požara

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju kako su dva kanadera CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) oko podneva stigla u Genovu, gdje će biti bazirani tijekom pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara u Italiji.

Uz dva Canadaira u Italiju su danas oko 10 sati iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnikom Davorom Turkovićem i bojnicima Tomislavom Slavicom, Ivicom Markačem i Željkom Maljkom.

“Dat ćemo sve od sebe kako bi pružili pomoć našim talijanskim susjedima, a uz humanitarnu dimenziju ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu”, rekao je voditelj hrvatskog tima i načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković prije polijatanja u Italiju .

Hrvatski Candairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara koju je donjela Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada 2017. godine.

Komentiraj