MORH: Danas kreće protupožarna sezona u Hrvatskoj

Danas je službeno započela ovogodišnja protupožarna sezona u Hrvatskoj, a Ministarstvo obrane ustrojilo je Protupožarne namjenski organizirane snage iz sve tri grane Hrvatske vojske – Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice, priopćili su iz MORH-a.

Zbog klimatoloških i vremenskih uvjeta u priobalju te male opasnosti za izbijanje požara, početak ovogodišnje protupožarne  sezone i puni angažman svih sastavnica domovinske sigurnosti pomaknut je s 1. na 15. lipnja, priopćili su iz resornonog ministarstva.

Za provedbu ovih zadaća ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage iz sve sve tri grane Hrvatske vojske – Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice.

Danas će biti aktivirano i Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama.

Hrvatska vojska će ove godine u protupožarnoj sezoni sudjelovati sa šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802, dva helikoptera Mi-8 MTV1 za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta.

Za potrebe protupožarnih izviđanja na raspolaganju je i avion Pilartus PC-9M, a značajnu ulogu imat će i besposadni zrakoplovni sustavom ‘Orbiter 3’ koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama.

Kopnene snage sudjelovat će s 200 pripadnika za brzu intervenciju djelovanja u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren. Bit će razmještene u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Mornaričke snage sudjelovat će s jednim desantnim brodom minopolagačem  za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu te s jednim desantnim jurišnim brodom  za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice.

Zadaća Hrvatske vojske tijekom protupožarne sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, ističe MORH.

Uz to, zadaća vojske je opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga, kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Od početka godine, pripadnici zračnih protupožarnih snaga su do nedjelje sudjelovali u gašenju 73 požara (25 u Šibensko-kninskoj, 22 u Splitsko-dalmatinskoj, 19 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji). U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile više od 210 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 9500 tona vode, navodi MORH.

Komentiraj