Moon i Trump će ovoga mjeseca u UN-u razgovarati o S.Koreji

EPA/JIM LO SCALZO

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i američki predsjednik Donald Trump trebali bi ovoga mjeseca razgovarati o Sjevernoj Koreji na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, prenosi u utorak ured predsjednika Moona uslijed blagog napretka u pregovorima oko sjevernokorejskih nuklearnih pitanja.

Moon i Trump su u utorak telefonski razgovarali 50 minuta, dan prije nego što će Moonovi izaslanici posjetiti Pyongyang i razgovarati o pripremama za treći summit liberalnog južnokorejskog vođe i njegovog sjevenokorejskog kolege ovaj mjesec.

Planiranje međukorejskog summita je uslijedilo nakon što je prošli mjesec Trump otkazao posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Pyongyangu zbog agresivnog pisma kojeg je Pompeo primio od visokog dužnosnika Sjeverne Koreje.

Moon i Trump su se složili da bi mogli “razgovarati na marginama Opće skupštine UN-a i konzultirati se o strategijama za suradnju oko problema na poluotoku”, rekao je Moonov ured u izjavi.

Kim je obećao na sastanku s Trumpom u travnju u Singaporu da će raditi na potpunoj denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka. Obje strane su napravile vrlo malen pomak po tom pitanju.

Ranije u utorak, Chung Eui-yong, šef nacionalne sigurnosti južnokorejske predsjedničke Plave kuće je rekao da će dostaviti Moonovo pismo Kimu kada stigne u Sjevernu Koreju. Pojedinosti pisma nije naveo.

Chung je rekao da želi razgovarati s čelnicima Pyongyanga o načinima kako postići denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Seul će zajedno sa Sjedinjenim Državama učiniti sve da se ove godine potpiše zajednička deklaracija kojom bi se završio Korejski rat (1950.-1953).

Komentiraj