Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila je dosadašnji kreditni rejting Bosne i Hercegovine s oznakom B3 uz stabilne izglede, objavili su u ponedjeljak iz Središnje banke BiH.

Analitičari agencije Moody’s tu su ocjenu temeljili na stabilnom ekonomskom rastu BiH iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utječu na ekonomsku snagu te zemlje.

U procjeni je navedeno kako je BiH umjereno zadužena država i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.

No analitičari Moody’s-a upozoravaju i na to da trenutačna politička nestabilnost u BiH otežava učinkovitost u donošenju i provedbi odluka što posebice utječe na provedbu dogovorenog programa reformi.

Ocjena “stabilnih izgleda” utemeljena je na očekivanju kako će BiH nastaviti ispunjavati uvjete, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za povoljno vanjsko financiranje koje će omogućiti potrebnu financijsku i tehničku pomoć za postupnu provedbu plana reformi.

Zadržavanje sadašnjeg kreditnog rejtinga BiH ovisit će i napretku kojega će vlasti te zemlje postići u procesu europskih integracija, posebice u svjetlu nedavno objavljene strategije Europske komisije za zapadni Balkan.

Moody’s kreditni rejting BiH analizira od 2004. godine i on je od tada na sličnoj razini.

Kreditni rejting BiH procjenjuje i agencija Standard&Poor’s a prema njenoj ljestvici on je u posljednjoj objavi iz 2017. godine bio na razini B, također sa stabilnim izgledima.

Komentiraj