MOO: “Olimpijske Igre ne bi smjele izazvati podjele”

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u obrani svog plana, kojim pokušava pronaći način za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša za Olimpijskim Igrama u Parizu sljedeće godine navodi kako najveći svjetski sportski događaj ne bi smio izazivati podjele i isključivati sportaše.

“Olimpijske Igre ne mogu spriječiti ratove i sukobe niti mogu upućivati na sve političke i društvene izazove našeg svijeta. Rat u Ukrajini je u domeni politike, a Olimpijske Igre mogu biti svjetski primjer gdje bi svi poštivali ista pravila i jedni druge. One mogu otvoriti vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podjele ne mogu. Naša misija uvijek je bila promovirati mir putem sporta. MOO ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju cijelog svijeta u mirnom natjecanju. Za izgradnju mira potrebni su dijalog i natjecanje u kojem sportaši poštuju Olimpijsku povelju”, objavio je MOO.

Nakon što je MOO iznio plan prema kojem bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućilo ispuniti norme za nastup u Parizu kroz azijske kvalifikacije s obzirom da im je zabranjen nastup u europskim natjecanjima zbog ruske agresije na Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija prije godinu dana, taj plan oštro su kritizirale mnoge europske zemlje kao i SAD, Kanada te Australija.

U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodnim natjecanjima, a Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući nastup Rusima.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner