EPA

MONSUN U bujicama na sjeveru Tajlanda smrtno stradalo 27 ljudi

Bujice u Tajlandu, uzrokovane obilnim kišama što gotovo neprekidno padaju, odnijele su 27 života i pogodile još skoro milijun ljudi od 5. srpnja, objavili su u petak tajlandski dužnosnici.

Svih 27 osoba utopilo se u bujicama, navodi tamošnje ministarstvo za prevenciju katastrofa.

Kiše i snažne bujice pogodile su deset tajlandskih pokrajina, uglavnom na sjeveroistoku zemlje, a procijenjene štete kreću se oko 300 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Više od 2.300 kilometara četvornih rižinih polja oštećeno je.

Tajland je drugi po redu najveći svjetski izvoznik riže, nakon Indije. Ipak još uvijek je rano za procjene razmjera štete koju će zabilježiti ukupni izvoz, procjenjuje tajlanska udruga izvoznika riže.

U Tajlandu trenutno traje sezona monsuna, s obilnim kišama koje će po prognozama padati do kraja tjedna.

Prema meteorološkoj službi, poplave su se pogoršale nakon što je Tajland poharala tropska oluja Sonca, koja je krajem srpnja krenula iz područja Južnog kineskog mora.

Najgore pogođena pokrajina je Sakhon Nakhon, na sjeveroistoku zemlje, 650 km udaljena od Bangkoka. Više od 100 škola u pokrajini zatvoreno je od prošlog tjedna.

Među poplavljenim područjima je i povijesni grad Ayutthaya, u središnjem dijelu zemlje, popularan među turistima zbog brojnih starih budističkih hramova.

Komentiraj